500 sekund

Produkcija: IGLU - Improvizacijsko gledališče Ljubljana
Avtor: Juš Milčinski


Foto: arhiv KD IGLU

500 sekund je čas, ki ga svetloba potrebuje, da pripotuje s Sonca na Zemljo. V teoriji bi torej nek dogodek, ki bi se zgodil na Soncu, na Zemlji z očesom zaznali šele čez 8 minut in 20 sekund. Ker svetloba potrebuje toliko časa, da pride k nam, vse oddaljene dogodke pravzaprav spremljamo v njihovi preteklosti.

Ta vesoljni navdih tokrat vodi improvizatorje/ke predstave. Improvizator/ka si pred začetkom vsakega prizora izbere dogodek ali stanje ali gib, ki ga bo naredil/a ob točno petstoti sekundi. Sam/a torej predstavlja Sonce, ki je dogodek že doživel, pa čeprav zaenkrat samo v mislih, drugi/e improvizatorji/ke pa so Zemlja, ki izbiro soigralca/ke zaznajo šele, ko svetloba doseže njihove oči. Na koncu pa v kolažu dogajanja izvemo, kakšne posledice so pustile odločitve Sonca na Zemlji.

IGLU – Improvizacijsko gledališče Ljubljana je najaktivnejše impro gledališče v Sloveniji. Zasedba redno nastopa po Sloveniji v živo, preko spleta, aktivna pa je tudi v tujini na mednarodnih festivalih in gostovanjih. IGLU je v tesnem sodelovanju z gledališči iz Nemčije, Švice in Kanade, je član Ohane – mednarodnega združenja evropskih improvizatorjev in član ITI – International Theatresports Institute. V predstavi 500 sekundIGLU zastopata Juš Milčinski in Vid Sodnik.

KUD Kiks je izredno priljubljeno kranjsko kulturno umetniško društvo, ki se ukvarja z improvizacijskim gledališčem, stand up komedijo, pisanjem scenarijev in video produkcijo, v zadnjem času pa tudi s streamanjem dogodkov na internetu. Gorenjske barve v predstavi 500 sekund predstavljata Dino Kapetanović in Matjaž Peklaj.

Elvira Lingris je včasih odrska improvizatorka, včasih spletna programerka, vedno in povsod pa se identificira kot mačja mama. Ko ne sedi za računalnikom, improvizira v Atenah kot članica skupine Poochoomeow in v dvojcu BE z ljubo sodelavko Billy Kissa. Tako na odru kot v življenju se s težavo trudi vzpostaviti in zavzeti prostor zase in za druge, pri čemer ji je v veliko podporo grška skupina Ženske v impru, katere soustanoviteljica in članica je.

Órla Mc Govern je večkrat nagrajena pripovedovalka zgodb, improvizatorka, pedagoginja, performerka in pisateljica iz Galwaya na Irskem. Njene drame so uprizorili v več državah, je avtorica dveh zbirk zgodb Dublin Folk Tales For Children in Wild Waves & Wishing Wells (založba The History Press). Órla je ustanoviteljica in umetniška vodja The Spontaneous Theatre People, ustanoviteljica in članica Moth & Butterfly Storytelling Collective, sodelavka kolektiva Theatre 57, članica skupine Connemara Artist Group Interface Inagh in članica evropskega združenja improvizacijskih ustvarjalcev Ohana. Obožuje plavanje v morju in to v vseh letnih časih.

Andraž Gartner je ljubiteljski igralec, improvizator, gledališčnik, predvsem pa glasbenik in pevec, ki že vrsto let ustvarja pod psevdonimom Canegatto. Največji tekmovalni uspeh je požel na Slovenski popevki 2018, ko se je s skladbo Samo mirno, samo dalje uvrstil na drugo mesto, nastopil pa je tudi že na Melodijah morja in sonca. V okviru lastne znamke G-art sodeluje tudi v zasedbah Nevergreen brothers, Andro Quartet ter kot dolgoletni klaviaturist na predstavah Improvizacijskega gledališča Ljubljana - IGLU.

Zasedba

Zamisel: Juš Milčinski
Glasba: Andraž Gartner
Luč: Borut Cajnko

Nastopajo: Vid Sodnik, Juš Milčinski, Dino Kapetanović, Matjaž Peklaj, Elvira Lingris, Órla Mc Govern


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/500-sekund