Napev

Produkcija: Which is which
Avtor: Kasia Chmara, Órla Mc Govern


Ustvarjalke pri predstavi Napev navdihuje opazovanje, kako nas napevi, melodije, kratki zvočni spomini in domislice spremljajo skozi življenje. Kolikokrat si skorajda nezavedno popevamo ponavljajoče se vzorce tonov, delčke znanih komadov ali zvočna zaporedja, ki nastajajo v nas samih. Včasih si tako ustvarjamo glasbeno ozadje za naša življenja, spet drugič nam napevi služijo kot orodje za predelavo vsega, kar se nam dogaja. Performerke namesto uvodne špice v improvizacijo uporabijo napev, ki se velikokrat pojavlja pri članici_u občinstva. DJka Niceol ga nato prelevi v svoje zvočne pokrajine, Kasia in Órla pa ji igralsko sledita – gradita zgodbe, oživljata like in se spuščata v njihova čudovita razsuta življenja, polna komedije in drame.

Which Is Which je irsko-poljski duo, ki ga sestavljata improvizacijski veteranki Kasia Chmara in Órla Mc Govern. Spoznali sta se v okviru mednarodnega projekta Our Lives ter po hitrem spoznavanju začeli intenzivno sodelovati. Od takrat ju močna ustvarjalna kemija njunega odnosa še ni zapustila. Pri predstavi Napev sodelujeta z irsko zvočno umetnico in DJko Niceol Blue.

Kasia Chmara je študirala na Mednarodni akademiji za film, gledališče in televizijo v Lodzu. Je soustvarjalka številnih improvizacijskih zasedb in projektov: wymyWammy (Bydgoszcz), Two Sisters, Impro Atak (Lodz), evropska improvizacijska mreža Ohana, mednarodni projekt 7 žensk različnih starosti, irsko-poljski duo Which is Which, mednarodna zasedba The Allnighters. Chmara je umetniška vodja Improdroma, mednarodnega festivala improvizacije v Bydgoszczu. Trenutno zaključuje doktorski študij, kjer se posveča ustvarjanju likov z improvizacijskimi tehnikami za pisanje scenarijev. Nastopala in poučevala je na Poljskem, v Španiji, na Češkem, v Indiji, na Irskem, v Sloveniji, v Franciji, v Estoniji, v Nemčiji, v Latviji, v Grčiji in na Švedskem. Redno dela kot igralka v gledališču Kameralny v Bydgoszczu.

Órla Mc Govern je večkrat nagrajena pripovedovalka zgodb, improvizatorka, pedagoginja, performerka in pisateljica iz Galwaya na Irskem. Njene drame so uprizorili v več državah, je avtorica dveh zbirk zgodb Dublin Folk Tales For Children in Wild Waves & Wishing Wells (založba The History Press). Órla je ustanoviteljica in umetniška vodja The Spontaneous Theatre People, ustanoviteljica in članica Moth & Butterfly Storytelling Collective, sodelavka kolektiva Theatre 57, članica skupine Connemara Artist Group Interface Inagh in članica evropskega združenja improvizacijskih ustvarjalcev Ohana. Obožuje plavanje v morju in to v vseh letnih časih.

Niceol Blue je glasbenica in pisateljica, ki zadnjih 10 let dela tudi na gledališkem področju. Večinoma se posveča tehnični plati uprizoritev, z velikim poudarkom na zvoku in glasbi. Niceol Blue kot DJka sodeluje z zasedbo Which Is Which, je članica skupine Moth & Butterfly Storytelling Collective in je ustanovna članica skupine The Sky Babies Improv Troupe v Galwayu na Irskem. Pod drugimi imeni je Niceol pisateljica fantazijskih zgodb, DJka na klubskih dogodkih in umetnica zvočnih krajin.

Zasedba

Glasba: Niceol Blue
Luč: Borut Cajnko

Nastopata: Kasia Chmara, Órla Mc Govern


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/napev