Čevlji na izbiro

Produkcija: BE
Avtor: Billy Kissa, Elvira Lingris


Foto: BE

Performerki Billy in Elvira sta zelo različni osebi, ki imata veliko skupnega. Ja, to se lahko zgodi. Pravzaprav se skupno zgodi velikokrat, če le daš ljudem priložnost. Ko sta se tako Billy kot Elvira znašli v težkih obdobjih njunih življenj, sta se zbližali. Zbližali sta se tako močno, da sta bolje razumeli in občutili svoje razlike. Svoje najostrejše robove in nadležna vedenja sta lahko opazovali brez presojajanja ali potrebe po spreminjanju druga druge. V svojem odnosu sta ustvarili empatični most. In ta most si v mediju predstave želita deliti z drugimi, z gledalkami in z gledalci. Predstava Čevlji na izbiro, navdahnjena s kontroverznimi liki in napornimi obnašanji, nas povabi, da obujemo druge čevlje, čevlje raznovrstnih likov in oseb, ki nas iz takega ali drugačnega razloga privlačijo. Mogoče zaradi drugačnosti, oddaljenosti od nas samih, mogoče zaradi bližine, mogoče pa prav zaradi bližine drugačnosti. Oblecimo svoje najboljše nogavice in se podajmo na sprehod s Čevlji na izbiro.

BE je grški improvizacijski duo, ki ga sestavljata Elvira Lingris in Billy Kissa iz Aten. Obe imata mačko. Obe imata starejšega brata. Obe imata nizko samopodobo. Obe obožujeta Queens of the Stone Age. Obe sta izjemno čustveni in empatični. Ena je vegetarijanka, druga strastna mesojedka. Ena ima psa, druga ima pse rada le od daleč. Ena zna uporabljati Photoshop, druga pozna le eno definicijo lasa. Ena rada tabori, druga bi raje umrla, kot da bi šla kampirat. Billy in Elvira sta BE, ker se precej pogosto sprašujeta "Zakaj ne moremo samo biti, zakaj ni dovolj, da samo smo?". BE sta tudi zato, ker je to preprosto kratica njunih imen. In včasih je prijetno izbrati preprosto pot.

Billy Kissa je dramska igralka, ki jo je osvojilo in prevzelo improvizacijsko gledališče. Živi v Atenah v Grčiji, a od leta 2012 potuje po vsem svetu, poučuje, se uči in nastopa. Je članica evropske improvizacijske mreže The SIN, članica evropskega združenja za ženske v impru Project.Eve in soustvarjalka mednarodne zasedbe 3 Deadly Sinners. V Grčiji poučuje improvizacijo v okviru HoI, House of Improv.

Elvira Lingris je včasih odrska improvizatorka, včasih spletna programerka, vedno in povsod pa se identificira kot mačja mama. Ko ne sedi za računalnikom, improvizira v Atenah kot članica skupine Poochoomeow in v duetu BE z ljubo sodelavko Billy Kissa. Tako na odru kot v življenju se s težavo trudi vzpostaviti in zavzeti prostor zase in za druge, pri čemer ji je v veliko podporo grška skupina Ženske v impru, katere soustanoviteljica in članica je.

Goran Završnik se po treh letih osnovne glasbene šole nikoli ni vrnil nazaj. Nato je odkril sintetizator z veliko gumbki in vse je postalo spet zabavno. Zdaj, po tridesetih letih, igra z nekaterimi najbolj zanimivimi impro posamezniki in skupinami doma in v tujini. Spremlja dogodke, kakršni so Improvizirana popevka v Ljubljani in Gradcu, Moment! festival na Dunaju, ali Improvention v Canberri. Poskuša pritisniti pravi gumb ob pravem času, ne da bi preveč motil vsemogočne igralce na odru. Pravijo, da je najboljša glasba za spremljavo tista, ki je ne slišiš. Ampak včasih mora biti tudi spremljevalni glasbenik glasen in na prvem mestu. Od pank pevca in klaviaturista v šolskem bendu jugoslovanske ljudske armade do najmočnejšega (110 kg) impro spremljevalnega glasbenika. Živi za kamniško smodnišnico, včasih pa igra tudi orgle v cerkvi. Zaničniški.

Zasedba

Glasba: Goran Završnik
Luč: Borut Cajnko

Nastopata: Billy Kissa, Elvira Lingris


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/cevlji-na-izbiro