Delirij v dvoje

Produkcija: Poklicno državno dramsko gledališče Lado Meskišvili, Kutaisi, Gruzija
Avtor: Eugène Ionesco
Režija: Marika Samanishvili in Kote Javakhadze


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Predstava Delirij v dvoje, ki sta jo režirala Konstantine Anashidze in Levan Svanadze, temelji na Ionescovi igri o večnih problemih razmerja med moškimi in ženskami.

Igra opisuje ujeto življenje para, mikrokozmos pred kuliso državljanske vojne. Režiserja sta problem generalizirala in, brez zgodovinske perspektive, predstavila človeški razvoj (v tem primeru razvoj para) od pradavnine do današnjih dni in nazaj. Ko nastopijo hude družbene ali eksistencialne krize, čas, prosto, znanje in spretnosti, pridobljene z izkušnjami počasi izginejo in posameznik se začne proti njim boriti s podivjanimi nagoni.

 

Poklicno državno dramsko gledališče Lado Meskišvili v Kutaisiju je eno od najstarejših gruzijskih gledališč z bogato tradicijo. Kot simbol velike ljubezni do gledališke umetnosti je bila v mestu, ki ga pogosto imenujejo “gledališki Kutaisi”, zgrajena gledališka stavba, gledališče Meskišvili, veličastna v svoji formi in lepoti. Leta 2009 je gledališče pridobilo status spomenika.

Poklicno državno dramsko gledališče Meskišvili je staro 157 let in velja po pravici za temelj gruzijskega gledališča. Z njim so povezane ustvarjalne življenjske poti številnih gruzijskih gledaliških osebnosti. Leta 2000 mu je bil podeljen status akademskega gledališča. Njegova zgodovina je polna slave in številnih nagrad, ki so mu jih prinesle številne uspešne predstave, režiserji, igralci in oblikovalci.

Zasedba

Nastopata: Marika Samanishvili in Kote Javakhadze


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/delirij-v-dvoje