Dežela brez zla

Produkcija: Teatro Trono, Bolivija
Avtor: Teatro Trono
Režija: Ana Salazar Tórrez


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Dva človeka hodita po poti, da bi našla Deželo brez zla. Prvi se seli s podeželja v mesto, drugi pa iz ene države v drugo. Na neki točki se njuni življenjski poti prekrižata in tako si izmenjata del svojih izkušenj s selitvami. Kljub temu da sta na lastni koži občutila mnogo sovraštva, rasizma in diskriminacije le zaradi svojega izvora, se odločita, da bosta nadaljevala pot v iskanju Dežele brez zla. Zanju je namreč naravno, da se selita iz kraja v kraj, saj sta to podedovala od svojih prednikov. A kaj, ko tisti, ki imajo moč, postavljajo svoja pravila… ne vedo pa, da bodo ljudje, skupaj in združeni, meje vedno premagali!

»El mañana es hoy! / Prihodnost je že danes!« je slogan, s katerim so pred več kot 30 leti ustanovili gledališko skupino Teatro Trono: brez čakanja na spremembe v prihodnosti, ampak jo že danes aktivno sooblikovati. Otroci z ulice iz prevzgojnega doma iz El Alta, pod vodstvom socialnega delavca in gledališkega pedagoga, pokojnega Ivana Nogalesa, so tako začeli ustvarjati gledališke igre in izražati svoje velikokrat neizrekljive izkušnje. Otroci so kmalu začeli prihajati v dom s tako veliko zavzetostjo, da so »po gledališko« predelali vse, kar so videli – bodisi v soseščini, v revnih četrtih bodisi v filmih ali televiziji – v svojih lastnih predstavah. Danes Teatro Trono predstavlja priljubljeno gledališče na visoki ravni. S svojo izrazno govorico telesa skupina oblikuje podobe na odru, ki lahko prenašajo sporočila brez besednega jezika. Zato mladi igralci izvajajo tako pantomimo kot tudi »klasično« gledališče. V njihovih igrah »klovniranje«, cirkuške tehnike in maske igrajo enako pomembno vlogo kot glasba in besedilo.

COMPA – »Comunidad de productores de artes« izvira iz gledališke skupine TEATRO TRONO. Gledališka skupina je v El Altu, predmestju La Paza v Boliviji, skozi kulturno delo spodbudila tudi druge kulturne skupine, da so stopile pred javnost. Od takrat COMPA zeli hitro raste. COMPA uporablja ta proces z veliko mero ustvarjalnosti in vključevanjem množice mladih ljudi. COMPA že leta v El Altu vodi svojo Hišo kulture z rednimi kulturnimi dogodki. Hišo kulture lahko opredelimo kot stalno učno in ustvarjalno središče, središče za domišljijo in veselje do eksperimentiranja za otroke in najstnike. To je prva neodvisna hiša kulture v El Altu.

Zasedba

Nastopajoči: Nahir Millares Calisaya, Carlos Ticona Blanco, Cristhian OliverLujan Gutierrez, Ana Gabriela Mamani Zegarra, Claudio Nogales Salazar Tórrez, Reyna Mamani Mita


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/dezela-brez-zla