Na valovih

Produkcija: Šentjakobsko gledališče Ljubljana
Avtor: Saša Pavček
Režija: Aleš Valič


Foto: B. Slana

Tragikomedija.

Na valovih je igra o slavni operni pevki in radijskem novinarskemu mladcu, igra, ki s humornostjo in pridihom tragikomičnih odtenkov minljivosti življenjske kariere omogoča dvema igralcema, mlademu novinarju - prekarcu in operni pevki v zatonu kariere, luščiti plasti mnogoterih mask in lažnih identitet, igra, ki govori o umetnosti, ustvarjalnosti in vojnih ter povojnih letih v bližnji preteklosti.

Humoren in provokativen pogovor med operno divo in novinarjem odpira vprašanja o odgovornosti umetnika v današnjem svetu vojn, nasilja, ksenofobije in nacionalizma. Na dan privrejo prikrite strasti, strah, bes, maščevanje, sovraštvo in tudi hrepenenje po empatiji. Saša Pavček, igralka in dobitnica številnih igralskih nagrad, predvsem pa prejemnica najvišjega slovenskega igralskega priznanja Borštnikovega prstana in nagrade Prešernovega sklada, se je v našem kulturnem prostoru že dodobra uveljavila kot pesnica intimnih izpovednih razsežnosti osebno doživete poezije in kot dramatičarka. Vsa njena dramska besedila so bila uvrščena v izbor slovenske dramatike najboljših del na Tednu slovenske drame v Kranju. Kot nekdanja članica Šentjakobskega gledališča, kjer je začela svojo igralsko pot, je Saša Pavček v analih slovenskega gledališča zapisana med vélika imena igralk in igralcev naše odrske umetnosti. In zagotovo je ob stoletnici Šentjakobskega gledališča prav, da njegovo živost poudarijo tudi z vsestransko ustvarjalnostjo njegovih nekdanjih članov.

Režijo Sašinega besedila Na valovih je prevzel igralec Aleš Valič, ki je v svoji karieri sodeloval na vseh slovenskih gledaliških odrih, za svoje delo pa prejel več Borštnikovih nagrad, Severjevo nagrado in nagrado Prešernovega sklada.

Zasedba

Dramaturg, lektor in scenograf: Aleš Valič
Kostumografinja: Mateja Čibej
Glasbeni opremljevalec: Gregor Jagodič
Oblikovalka luči: Nastja Miheljak
Svetovalka za arabski jezik: Barbara Skubic
Svetovalka za francoski jezik: Adriana Mezeg
Asistentka kostumografinje: Amelija Kracin, dijakinja – praktikantka, študijsko

Nastopata:

Diva MM, operna pevka poznih srednjih let – Katja Fajdiga
Novinar – Luka Polc


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/na-valovih-1