Serija performativnih gest

Gesta je oblika neverbalne ali neglasne komunikacije, pri kateri vidna telesna dejanja sporočajo določena sporočila bodisi namesto govora bodisi v povezavi z njim. – Gesta vključuje gibanje rok, obraza ali drugih delov telesa. – Gesta skupaj z govorico telesa in besedami omogoča sporočanje misli in občutkov.

V času, ko kulturna prizorišča samevajo in so odri zaprti, ko je javno življenje skoraj do konca okrnjeno in zbiranje prepovedano – umetnost vztrajno išče nova mesta predstavljanja in možnosti uprizarjanja, zato vam v drugi polovici decembra pri Nagibu ponujajo na ogled nekaj drugačnega in času primernega:

 Serijo performativnih gest slovenskih ustvarjalcev, ki se bodo dogajale:
* V ŽIVO (od 14. do 19. decembra); vsak dan nov umetnik
* RAZSTAVA (od 22. do 31. decembra)
skozi PRIZMO IZLOŽBE.

S serijo performativnih gest posegajo v prostor, ki ponavadi služi potrošniškim in prodajnim namenom, oni pa so zaznali priložnost, da zastekljen prostor uporabijo kot uprizoritveni oder, na katerem je možno tudi v živo in po vseh predpisih NIJZ ter varnostnih ukrepih na novo osmisliti ter ga uporabiti za preizkušanje novih idej in za drugačno vrsto uprizarjanja. Vsak gledalec bo po naključju postal del širše ideje, ki skuša misliti nove oblike sodelovanja in uporabe urbanega prostora kot širitve forme vidnosti. S programom želijo podpreti ustvarjalce, ki v razmerah pandemije ne morejo opravljati svojega dela, ter naključnim gledalcem in gledalkam popestriti dni – z umetniško gesto. Sedem dni performativnih gest v živo, v okviru katerih bo vsak ustvarjalec en dan deloval v izložbi, bo sledila razstava, kjer si bo do konca leta možno ogledati video zapise gest oziroma videti vse, kar boste zamudili, če vas po naključju ne bo zraven.

Prepustite se naključju, v svojem popoldanskem decembrskem sprehodu pa si označite novo točko, novo postajo: Center za kreativnost, Projektna pisarna na Partizanski cesti 11 v Mariboru!

USTVARJALCI:
Barbara Kukovec, Vlasta Veselko, Katja Kosi, Tomaž Tomljanović, Tina Valentan, Katja Legin ter Mala Kline.