STA, 30. 8. 2014

V Ljubljano se vrača "nepogrešljiv" festival klovnade in cirkusa Klovnbuf

V Ljubljani bo med 3. in 13. septembrom potekal sedmi mednarodni festival sodobne klovnade in cirkusa Klovnbuf, ki bo pod sloganom Cirkus je...! ponudil vrsto predstav. Kot je na včerajšnji predstavitvi dejal igralec Blaž Šef, je festival vitalen in nepogrešljiv, saj obiskovalcem omogoča, da vidijo "nekaj, s čimer v Sloveniji sicer nimamo stika".

Foto: Rok Govednik

Na festivalu, ki bo predstave ponudil v Slovenskem mladinskem gledališču, v KUD France Prešeren, v Stari mestni elektrarni ter na ljubljanskih ulicah, si bodo obiskovalci lahko ogledali predstave in nastope gostujočih umetnikov iz Rusije, Francije, Španije, Ukrajine, Estonije, Italije in Slovenije.

Festival bo "obiskovalcem ponudil vpogled v sodobno klovnovsko gledališče ter hkrati v skladu s cilji in smernicami razvoja festivala, ki predvidevajo širitev programskih vsebin festivala, ponudil vpogled tudi na področje tako imenovanega Nouveau Cirquea", so zapisali organizatorji, Zavod Bufeto.

Med predstavami so med drugim izpostavili gostovanje estonskega Theatre Korolevski Giraf, ki bo v koprodukciji z Zavodom Bufeto uprizoril predstavo Cirkuški dežnik je lahko!, ponovno gostovanje ruskega umetnika Alekseja Mironova, tokrat s predstavo Vremenar, ter predstavnike omenjenega Nouveau Cirqua, Francoze My!Laika in španski dvojec Los Santos, ki se bodo predstavili s Kabaretom različnosti.

Poleg tega bodo udeleženci delavnice sodobne Commedie dell'arte pod mentorstvom Mattee Spiazzija pripravili produkcijo Julija ali Avgusta?, na mestnih ulicah pa se bodo s projektom Raw Art - Post cirkus predstavile tudi diplomantke kijevske akademije za cirkuške umetnosti.

Šef bo nastopil v predstavi Guliver - Moje potovanje v Liliput v produkciji Društva lutkovnih ustvarjalcev, Barbare Bulatović in Zavoda Bufeto, ki bo na festivalu doživela predpremiero. "Želim si, da bi s predstavo izpeljali tisto, kar je prevečkrat zamolčano v priredbah Swiftovega originala - perfidno družbeno kritiko, ki jo vpelje predvsem skozi smeh in ne skozi neposredno agitacijo," je dejal.

Večina predstav je brezplačnih, saj po besedah Natalie Sultanove, glede na v Sloveniji relativno nepoznano umetnost, še vedno poskušajo ustvariti svoje občinstvo. "Na takšen način promoviramo svojo umetnost in povabimo ljudi v dvorane," je pojasnila.

Festival, ki ga podpira tudi kanadski Cirque de Soleil, je pred dogajanjem v prestolnici v juniju in juliju potoval tudi po Sloveniji, in sicer se je Klovnbufova karavana ustavila v Novem mestu, Murski Soboti, Izoli, Slovenj Gradcu in Celju.