STA, 13. 9. 2012

V Beogradu se je včeraj zvečer začel gledališki festival Bitef

V beograjskem Jugoslovanskem dramskem gledališču se je s predstavo "Velo nere del pastore" italijanske skupine Societas Raffaello Sanzio začela 46. edicija mednarodnega gledališkega festivala Bitef. Na festivalu bo nastopil tudi ljubljanski zavod Imaginarni s predstavo "Gozba" v režiji Primoža Ekarta, nastalo po besedilu Simone Semenič.

Zgodba o nekem slastnem truplu / Foto: Primož Ekart

Zavod Imaginarni bo na Bitefu nastopil s predstavo, ki je v slovenščini poimenovana Zgodba o nekem slastnem truplu ali gostija ali kako so se roman abramovič, lik janša, štirindvajsetletna julia kristeva, simona semenič in inicialki z. i. znašli v oblačku tobačnega dima. Predstavo bodo uprizorili dvakrat v soboto v stanovanju v ulici Dragoslava Jovanovića 13/10. Sledile bodo še štiri ponovitve v nedeljo in v ponedeljek, piše na spletnih straneh festivala.

Predstava je prejela že nekaj nagrad. Na letošnjem 42. tednu slovenske drame je prejela Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo in nagrado občinstva.

Na Bitefu bo v tekmi za veliko nagrado Mira Trailović za najboljšo predstavo še z 12 predstavami iz osmih držav, ki sta jih izbrala umetniška direktorja festivala Jovan Ćirilov in Anja Suša.

Letos festival, ki se bo sklenil 22. septembra, poteka pod sloganom Izlet v resnico. Mednarodni žiriji predseduje poljski profesor, raziskovalec, kustos in kritik s področja uprizoritvenih umetnosti Goran Injac.

Lani sta se na Bitefu predstavili Slovensko mladinsko gledališče (SMG) in Mestno gledališče ljubljansko (MGL). Prvo je sodelovalo s predstavo Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! Oliverja Frljića, MGL pa s predstavo Mačka na vroči pločevinasti strehi Tennesseeja Williamsa v režiji Ivice Buljana.