STA, 12. 9. 2017

V APT premiera Ljudje, kot smo mi v režiji Nejca Gazvode

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri premierno uprizorili predstavo Ljudje, kot smo mi, ki jo je zasnoval in režiral Nejc Gazvoda. Predstava, v kateri nastopajo trije igralci, je nastala kot dramska uprizoritev romana Ostanki dneva in drugih besedil v Veliki Britaniji živečega japonskega pisatelja Kazua Ishigure.
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin

Iz APT so sporočili, da so predstavo, ki so jo pripravili v sodelovanju z ljubljanskim Cankarjevim domom, navdihnili delo in misli Kazua Ishigure in njegova navedba, da so ljudje v večini klasični predstavniki časa, v katerem bivajo, izjemni ljudje pa zgolj izjema.

Zato je, kot so dodali v teatru, v obdobju 21. stoletja, "ki vse bolj hrepeni po herojih, ki jih ni videti na nobenem obzorju", toliko bolj pomembno spomniti in spregovoriti, "da se v drobnih svetovih vsakdanjosti skrivajo epohalna dejanja, ki pa jih je treba razbrati senzibilno in dojeti v vsej krhkosti in všitih napakah, ki jih platno posameznikove zgodovine neizogibno vsebuje".

V režiji Nejca Gazvode in skozi tolmačenje Maše Derganc Veselko, Pavleta Ravnohriba in Aleša Valiča se bo pred gledalci razgrnil "svet zamolčanih čustev, hrepenenj, strasti, svet izgubljenih bitk in prepoznih odločitev", svet, ki je vsakomur, čeprav si to težko prizna, zelo dobro znan, so še zapisali v tem novomeškem gledališču.

Scenografija je delo Marka Japlja, glasba je prispevek Tagakija Masakatsuja. Avtorica ilustracije animacij je Tanja Semion, animacija je delo Jureta Lavrina.

Povezani dogodki