STA, 29. 11. 2012

Prijateljstvo rdeča nit otroške predstave Mali medo

Gledališče Koper bo s svojo prihodnjo premiero, predstavo Mali medo, otroke odpeljalo v medvedja brloga sredi gozda. Kaj se zgodi, če je tvoj najboljši prijatelj plišasti zajec, in ali lahko odrasli medvedi sprejmejo, da prijateljstvo ne pozna meja, bodo otroci v režiji Jake Ivanca ugotovili to soboto.
Ilustracija Barbare Stupica
Ilustracija Barbare Stupica
Ilustracija Barbare Stupica

Plišasti zajec malemu medvedu pomaga premagovati različne strahove, ki navadno strašijo otroke. Velikega medveda to skrbi, medvedi so navadno prijatelji le drug z drugim. Malega medveda skuša naučiti, kdo je lahko komu prijatelj, na koncu pa se pomembnih spoznanj o prijateljstvu nauči sam. Tako je na včerajšnji predstavitvi premiere v Gledališču Koper zgodbo na kratko strnil avtor in režiser Jaka Ivanc.

Ivanc je imel za letošnjo sezono v načrtu režijo otroške zgodbico Martina Wadella Ti in jaz Mali medo, a se je nato odločil, da tekst za predstavo napiše v celoti sam. Napisal ga je v verzih, za kar mu je direktorica gledališča Katja Pegan izrekla posebno pohvalo.

"Ponosna sem na Jako, da je to izpeljal. Vem, da se pisanja lahko lotiš le z veseljem in radostjo, moraš imeti pa tudi ogromno poguma, da ga končaš," je povedala. Besedilo v verzih bo po njenem za otroke še dodatno zanimivo, omogoča pa tudi posebno interpretacijo.

Da dobre pol ure dolga predstava, namenjena otrokom od tretjega do sedmega leta starosti, otrok ne podcenjuje, je poudaril Gorazd Žilavec, ki je skočil v kožuh velikega medveda. Igra skozi medvedjo zgodbo otrokom govori, da lahko tudi sami marsikaj naučijo starše, če so pri tem vztrajni, je dejal.

Gašper Jarni, ki v predstavi igra malega medveda, pa je izpostavil, da jima je delo obenem pomenilo velik užitek, za katerega upa, da se bo prenesel tudi na otroke.

Igralcema, ki sta nastopov v otroških igrah že vajena in v njih rada igrata, sta edino težavo povzročala vroča kostuma. Če hočeš v gledališču otroke pritegniti, moraš imeti otroka v sebi, je o vlogah za otroke še dejal Žilavec.

Glasbo za predstavo je napisal Davor Hercog, ki jo je označil kot mešanico Disneyevih in čeških risank. Scenografija, ki sta jo oblikovala Tomaž Štrucl in Inti Šraj, je po besedah Ivanca preprosta, a likovno dobro izvedena. Igrače in ostali pripomočki na odru so leseni in se spogledujejo z "retro" oziroma "vintage" trendi.

V Gledališču Koper bodo predstavo Mali medo 22. decembra za otroke Kopra uprizorili brezplačno.