STA, 3. 2. 2018

Pedenjpedovi vrstniki ustvarili glasbeno-gledališko nagajivko

Pedenjped, neurejen in razkuštran fant, ki pogosto trmari, joka in kuha mulo, je eden najprepoznavnejših slovenskih literarnih likov. Ustvaril ga je Niko Grafenauer, pesmi o Pedenjpedu pa so uglasbili različni slovenski skladatelji. Te bo moč slišati danes v Festivalni dvorani, kjer bo premiero doživela predstava Pedenjped in Pedenjsvet.

Foto: Pixabay

Glasbeno-gledališko nagajivko Pedenjped in Pedenjsvet sta ustvarila Otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana in gledališka skupina Pionirskega doma. Kot posebna gostja se jim bo pridružila igralka Teja Bitenc, ki bo stopila v Pedenjpedove čevlje.

Skoraj popolnoma otroška zasedba bo skozi pesmi in kratke utrinke iz Pedenjpedovega življenja predstavila njegov vsakdan - spoznamo lahko njegovo družino, sošolce, najboljšo prijateljico in učiteljico. Slišati bo pesmi Pedenjped, Sklanjatev, Glasbenik, Trd oreh, Šlik šlak, Abeceda, Slikar, Vrtnar, Uspavanka in Korenjak.

Pesmi o navihanemu Pedenjpedu, ki mu je nezamenljivo podobo nadel ilustrator Marjan Manček, veljajo za klasiko otroške in mladinske književnosti. Razkuštran fantič s štrlečimi ušesi, ki je velik pedenj in še ped, je v Grafenauerjevih verzih prisoten že od leta 1966. Pesmi o Pedenjpedu so od takrat uglasbili številni skladatelji.