STA, 30. 5. 2012

Partljičevi Otroci Lenta v sredo premierno v Mariboru

Pisatelj Tone Partljič je za projekt EPK na podlagi spominov Mariborčana Ferija Kristana napisal igro Otroci Lenta. Premiera gledališke predstave s petjem in plesom, ki prinaša tudi zgodovinsko kroniko mariborskega Lenta, bo danes, 30. maja, ob 20. uri v Narodnem domu v Mariboru. Nastopa gledališka skupina Društva DKD Svoboda iz Senovega.

Kar sedem let je, kot je povedal na včerajšnji predstavitvi v Mariboru, Partljič potreboval, da je ubesedil spomine Mariborčana Ferija Kristana o njegovih otroških in mladostniških izkušnjah, ki jih je doživel kot prebivalec obdravskega dela Maribora, imenovanega Lent.

Lentarji iz socialno nižjega sloja in različnih narodnosti, ki jih je za seboj pustila prva svetovna vojna, so bili tovariški, uporniški in hkrati zvesti. Bili so v stalnih dvobojih s fanti iz zgornjega mesta, občutljivi predvsem, ko je šlo za dekleta, še posebej, če je to bila princesa Lenta, ki so jo izbirali vsako leto. V zgodbo mladih fantov in deklet je zarezala izkušnja druge svetovne vojne in nato povojno obdobje, ki je po več letih prineslo ponovno snidenje osrednjih junakov.

Partljič je povedal, da mu je bila sprva kot prebivalcu podeželja zgodba Maribora tuja, zato je potreboval toliko časa. Tisto, s čimer pa ga je Kristan med drugim pritegnil, je dejstvo, da se ljudje ne ločimo po narodnosti, ampak po tem, ali smo "fejst fantje ali ne, ali smo za skupaj ali ne". In ko pride od zunaj nekdo, ki zahteva, da se opredelimo in da se narodnosti preštejejo, pride do nesreč, je dodal.

K sodelovanju pri izvedbi predstave je Partljič povabil ljubiteljsko gledališko skupino Društva DKD Svoboda iz Senovega. Režiserka Boža Ojsteršek je v predstavi, v kateri nastopa 31 igralcev ter zbor in salonski orkester, po Partljičevih besedah znala uravnovesiti zgodovinsko epiko skozi film, skozi dramo, ki teče, ter vse skupaj povezati z individualno usodo posameznikov.

Kristan je Partljiča "vznemiril" tudi s podatkom, da ima shranjeno originalno skladbo iz tistega časa, za katero želi, da bi bila vključena v predstavo. Glasbeno zapuščino Josipa Winterhalterja, očeta enega od fantov iz klape, je tako v predstavo vključil skladatelj Edvard Holnthaner. Dodal je tudi nekaj avtorskega dela ter vključil še skladbo mariborskega glasbenika Milana Vitka, ki je bil prav tako član te skupine.

Predpremiera predstave Otroci Lenta je bila v nedeljo v Senovem, kjer ima ljubiteljsko gledališko ustvarjanje že skoraj 90-letno tradicijo.