STA, 11. 11. 2016

Ob 70-letnici tržaškega Radijskega odra simpozij in podelitev nagrad

Ob 70-letnici delovanja Radijskega odra so v Narodnem domu v Trstu včeraj pripravili simpozij o radijski igri. Po simpoziju, na katerem so govorci predstavili svoj pogled na ta literarni žanr in na tradicijo radijske igre v slovenskem in tržaškem prostoru, so podelili nagrade zmagovalcem natečaja, ki ga je Radijski oder razpisal februarja.

Foto: Pixabay

Na simpoziju so sodelovali Jani Virk, ki je svoj prispevek naslovil Besede v zraku in na tleh, Primož Jesenko z referatom Naše zvočno bogastvo s poanto, Jože Faganel s prispevkom Žlahtnost govora in Janez Povše z delom Kaj pomeni za pisatelja pisati za radio?.

Martina Repinc je spregovorila o radijski igri na Radiu Trst A, Franko Žerjal o radijski režiji kot izzivu, Lučka Susič in Manica Maver pa sta predstavili radijsko igro za najmlajše.

Po simpoziju so nagradili zmagovalce natečaja. Prvo nagrado so namenili Milojki Žižmond Kofol za radijsko igro Šola solopetja, drugo pa avtorici Mariji Mercina za radijsko igro Telefončki ter Evelini Umek za igro Anketa. Tretja nagrada je prav tako pripadla dvema avtorjema, in sicer Moniki Bukovec za delo Polomija po žensko ter Janezu Povšetu za Zgodbo s predzadnje strani.

Komisija v objavo priporoča še radijsko igro Hočem več Tarcisie Galbiati, igro Zofka Kveder v Trstu, 1899 avtorja Primoža Vresnika in delo Otroške oči Franja Frančiča.

Radijski oder je natečaj za izvirno radijsko igro objavil v spomin na dolgoletno igralko in režiserko Marjano Prepeluh. Na natečaj so prejeli 30 radijskih iger. Strokovno komisijo, ki je dela ocenjevala, so sestavljali Marij Čuk, Janez Dular, Maja Lapornik, Lučka Susič in Franko Žerjal.

Nagrajena dela bo Radijski oder uvrstil v svoj program, v svoj spored pa bo vključil tudi morebitna priporočena dela, so sporočili iz Radijskega odra.

Radijski oder je svojo prvo radijsko igro izvedel na valovih Radia Trst A 17. julija 1946. Ustanovitelj skupine je bil profesor Jože Peterlin, med pomembnejšimi snovalci v zgodovini pa velja omeniti še Stano Kopitar, Lojzko Lombar, Marjano Prepeluh in Matejko Peterlin Maver.

Igralska skupina je odigrala na tisoče oddaj predvsem za radijsko postajo Trst A, ki deluje v okviru italijanske državne radijske ustanove RAI. Poleg radijskih iger prirejajo tudi tečaje lepe govorice, za otroke pa poletno gledališko šolo in Gledališki vrtiljak.