STA, 18. 11. 2011

Nagrada za predstavo Ko sem bil mrtev na 16. jugoslovanskem gledališkem festivalu

Predstava SNG Drama Ljubljana Ko sem bil mrtev Ernsta Lubitscha v režiji Diega de Bree je na 16. jugoslovanskem gledališkem festivalu v Užicah prejela nagrado ardalion za avtentičen gledališki izraz, so sporočili iz ljubljanske Drame. Zmagovalna predstava letošnjih Dnevov komedije je festival, ki je potekal od 7. do 14. novembra, tudi odprla.

foto Peter Uhan

Osnova predstave Ko sem bil mrtev je film režiserja Ernsta Lubitscha "Als ich tot war" iz leta 1916. Tako kot film je tudi predstava nema. Film Ko sem bil mrtev je zasnovan na motivu moža, ki svoji ženi napove svojo smrt, potem pa izgine in se ponovno pojavi z lažno identiteto. Lubitschev junak je lahkoživec, ki se mu beg v svobodo samskega življenja izkaže kot slabša izbira.

Igra deluje kot meščanska drama, arhaični liki tašče, snubca, služkinje so izrazito tipizirani. Komični družinski odnosi se na odru dogajajo v historično realnem času, ko so veljala drugačna moralna in družbena pravila. V predstavi igrajo Jernej Šugman, ki je za vlogo Tašče prejel Borštnikovo nagrado, Alojz Svete, Janez Škof in Boris Mihalj.

Predstava, ki je bila na letošnjih Dnevih komedije razglašena za žlahtno komedijo, njen režiser de Brea pa za žlahtnega režiserja, je med drugim prejela tudi nagrado revije "Tmača art" na mednarodnem sarajevskem gledališkem festivalu MESS.

Na 16. jugoslovanskem gledališkem festivalu v Užicah je sicer blestela predstava Oče na službenem potovanju, ki jo je na oder po filmski predlogi Emirja Kusturice v produkciji Ateljeja 212 postavil režiser Oliver Frljić. Poleg nagrade ardalion za najboljšo predstavo sta nagradi prejela tudi Frljić za najboljšo režijo in igralec Vlastimir Đuza Stoiljković za najboljšo moško vlogo, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

SNG Drama Ljubljana, Užice, JPF