STA, 10. 12. 2014

Koprsko gledališče z dobrodelno akcijo Podarite vstopnico

Gledališče Koper v sodelovanju z lokalnimi humanitarnimi organizacijami vabi k akciji Podarite vstopnico, s katero bo mogoče polepšati silvestrski večer tistim, ki si nakupa vstopnic ne morejo privoščiti. Z akcijo želijo destigmatizirati revščino ter zbližati obdarovalce in obdarovance, ki vsi skupaj tvorijo gledališko publiko.

Gledališka vaja / Foto: Jaka Vamuž

S podarjeno vstopnico bo mogoče nekomu polepšati silvestrski večer z družinsko komedijo Gledališka vaja z Deso Muck, Gorazdom Žilavcem, Jašo Jamnikom in drugimi. Cena podarjene vstopnice je 12 evrov in jo je moč kupiti pri blagajni gledališča vsak delovnik med 10. in 12. uro, ob torkih in četrtkih pa tudi med 15. in 17. uro.

Že zdaj brezposelni ob predložitvi dokazila dobijo zastonj vstopnico za predstave koprskega gledališča, vendar je ob tem "zadrega, s katero ljudje prihajajo s temi listki, tako srhljiva, in za nas tudi, ki te karte dajemo", je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnila direktorica Gledališča Koper Katja Pegan.

Prav zato so se odločili, da elitni termin silvestrske predstave namenijo skupnemu druženju obdarovalcev in obdarjencev. "Mi bi radi ljudem omogočili, da so publika, da so vsi skupaj za Silvestrovo" in da jih ne bi spet postavljali v situacijo, ko so ob predložitvi raznih dokazil dodatno stigmatizirani.

Kdor koli bo prišel na blagajno, bo sicer dobil vstopnico. Vstopnic, ki ne bodo "podarjene" z nakupom v okviru akcije, bo namreč podarilo gledališče samo.

Kot je poudarila novinarka in članica Lions kluba Izola Nataša Benčič, je razlik med tistimi, ki si lahko privoščijo več, in tistimi, ki si lahko privoščijo malo ali sploh nič, vse več. "Tukaj smo zato, ker ne smemo biti tiho, ker o revščini, stiski, odvisnosti in življenju na robu, ki si ne more privoščiti včasih niti hrane niti obleke, kaj šele gledališke vstopnice, pravzaprav ne smemo biti tiho," je dodala.

Direktorica Centra za socialno delo Koper Tjaša Rodman je ugotavljala, da se je število socialno ogroženih v letih 2012 in 2013 povečalo, podoben trend pa se kaže tudi v letu 2014. Najhujša je pri tem stigma, ki jo čutijo prizadeti.

Na koprskem Rdečem križu beležijo skoraj 3000 občanov, ki jim pomagajo na različne načine, pa je navedla predsednica tamkajšnjega Rdečega križa Irena Sirotič, pri čemer na njihova vrata vsak dan potrkajo "ljudje, ki niso nikoli v življenju mislili, da bodo prestopili prag". Na težave posameznikov, ki so se primorani obrniti nanje prvi krat, je opozorila tudi Rodmanova.