STA, 28. 1. 2016

Koprsko gledališče bo z novo premiero otrokom približalo geografijo

Nova premiera Gledališča Koper je predstava za otroke Loli, Boli in svet, poln čudes. S predstavo želijo skozi igro otrokom približati konkretno vejo znanosti - geografijo. Posebnost predstave je tudi njena interaktivnost. Otroci bodo že ob vhodu v gledališče dobili zemljevid, ki jih bo vodil do dvorane.
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Pri otroški predstavi avtorjev Vanje Korenč, Renate Vidič in Gregorja Geča gre pravzaprav za prvi del gledališke nanizanke, v katerem bodo otroci spoznavali Kje smo doma?. V prihodnje bosta sledila še preostala dela Kje so drugi otroci doma? ter Ali so v vesolju tudi otroci doma?, je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnila direktorica in umetniška vodja gledališča Katja Pegan.

Predstava, ki bo premierno uprizoritev doživela to soboto, je namenjena predšolskim otrokom ter otrokom prvih dveh razredov osnovne šole. Pri tem je Peganova izpostavila, da v koprskem gledališču še niso pripravili predstave, ki bi bila že v osnovi zamišljena tako interdisciplinarno.

Zamisel o predstavi je nastala iz želje, da bi otrokom približali tako gledališče kot geografijo, je pojasnila igralka Vanja Korenč, sicer študentka geografije in pobudnica predstave. Veliko je namreč predstav, ki otroke nekaj naučijo, posebnost pričujoče igre pa je, da so učenje združili s prav konkretno vejo znanosti, je dodala.

Svet je danes otrokom veliko bliže, kot je bil kadar koli, zato jim ga je treba približati. V kolikor je otrokom svet tuj, jim predstavlja nevarnost, je poudarila Peganova.

Kot je pojasnila Korenčeva, je cilj predstave, da bi se otroci učili in spoznavali snov skozi igro. Pri tem si želi, da geografije ne bi obravnavali zgolj kot faktografske vede, ampak kot nekaj širšega, kar otroku lahko pomaga razumeti svet, v katerem živimo.

Snov otrokom približujejo z dedkom Bolijem, ki je poln zgodb s svojih potovanj po svetu v vlogi kapitana, ter igrive in vedoželjne vnukinje Loli, je navedla režiserka Renata Vidič. Lika skozi predstavo potujeta, otroci pa se igrajo skupaj z njima.

Gre za interaktivno predstavo, saj otroci že ob vstopu v gledališče dobijo v roke zemljevid, na katerem je pot do igrišča oz. gledališke dvorane, je dodala Vidičeva. Na tej poti otroci srečujejo razne instalacije, vezane na temo predstave.

Tako se otroci po njenih besedah skozi predstavo, v kateri se veliko poje, naučijo brati zemljevid, ki je osnovno orodje geografije.

Povezani dogodki