SLOGI, 8. 3. 2016

Hamlet minimalke

Vabljeni na Hamlet minimalke, bralne uprizoritve treh kratkih dramskih besedil študentov dramaturgije, napisanih po motivih Hamleta Williama Shakespeara. Dogodek bo potekal v četrtek, 10. marca, ob 18. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).

Foto: Mojca Podlesek

Predstavili se bodo Katja Markič s tekstom Biti ali ne biti Ofelija, Lev Mastnak Trobentar s Hamlet noir ter Mojca Podlesek z dramskim tekstom Prstan.

Avtorji besedil so študenti dramaturgije ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), bralno pa jih bodo uprizorili študenti dramske igre v režiji Mojce Madon, prav tako študentke AGRFT.

Projekt pisanja in bralne uprizoritve kratkih dramskih besedil po motivih slavne Shakespearove tragedije je nastal v okviru učnih programov zgodovine gledališča in dramskega pisanja na AGRFT ter v ustvarjalnem dialogu z razstavo Hamlet na Slovenskem, ki jo je pripravil Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju s Cankarjevim domom in je do 14. marca na ogled v Prvem preddverju Cankarjevega doma.

OFELIJA: Prosim, ostanite. Govorila bi rada z vami.
LAERT: Rada bi govorila?
KLAVDIJ: Neumnost, dekle, iz tebe govori le šok. Razumeli bomo, če boš želela molčati.
OFELIJA: Odmolčala sem že svoje.
GERTRUDA: Prosim?

(Katja Markič: Biti ali ne biti Ofelija)

***

HAMLET: Spoštovani! Hvala vsem, da ste prišli. Tu smo se zbrali v spomin na dragega pokojnega kralja Hamleta, ki je umrl na današnji dan pred natanko štirimi meseci, ko mu je bilo vzeto življenje ravno v tem prostoru. (Vsi osupnejo.)
DUH: O čem govoriš? Saj sem tu.
GERTRUDA: Kaj, Hamlet? Si znorel?!
 
(Lev Mastnak Trobentar: Hamlet noir)
 

***

GERTRUDA: Hamlet. Končno. Ofelija ravno pripravlja čaj. Ali bi ti rajši kavo?
KLAVDIJ: Pozen si.
HAMLET: Vso prtljago sem še prenesel v sobo. Ni veliko, nekaj knjig, nekaj kovčkov, ampak stopnic je veliko v tej novi hiši.
GERTRUDA: Manj kot v Elsinorju.
 
(Mojca Podlesek: Prstan)

SLOGI, AGRFT

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16

Povezani dogodki