SLOGI, 1. 12. 2015

Decembra v Slovenskem gledališkem inštitutu

Ta mesec v Slovenskem gledališkem inštitutu: gostovanje projekta Nomad Dance Academy Slovenija v okviru CoFestivala, Ta veseli dan kulture, delavnica Pisati o plesu - opraviti z metaforo, predstavitev monografije Kratka zgodovina slovenskega gledališča v Trstu, dvodnevni simpozij-situacija v organizaciji Zavoda Projekt Atol ter predstavitev monografije o Ladku Korošcu.

Foto: Arhiv SLOGI

V torek, 1. decembra, in sredo, 2. decembra, bo med 11. in 16. uro v dvorani SLOGI potekalo gostovanje projekta NDA Slovenija in Centra urbane kulture Kino Šiška v sodelovanju z Zavodom Maska v okviru Mednarodnega festivala sodobnega plesa CoFestival – Umetnost SoBivanja z naslovom Nomad Dance Institute: Arhiviranje koreografskih postopkov v regiji in delavnica z Danielo Hahn.

Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, v Slovenskem gledališkem inštitutu ponovno odpirajo vrata z brezplačnim dogodki in doživetji. Tako se boste obiskovalci lahko od 9. do 17. ure ob brezplačnem obisku stalne razstave udeležili raziskovalne igre »Hoja za gledališčem«. Čakajo vas zanimive nagrade. Družine z otroki boste lahko ustvarjali »Gledališče v malem«. Ob 17. uri boste na strokovnem vodstvu po stalni razstavi izvedeli, kako so se od verskih iger preko potujočih skupin do prvih gledaliških stavb spremenili prostori gledališča na Slovenskem. Številni modeli in makete bodo omogočali spoznavanje prostorov tudi preko otipa, zaradi česa je program gledališča na dotik primeren tudi za osebe z okvaro vida.

Poleg stalne razstave SLOGI si v avli Ministrstva za kulturo RS (Maistrova 10, Ljubljana) med 8. in 18. uro lahko ogledate tudi razstavo Portreti prvakov –  prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana (1970–2015), s katero se v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike poklanjajo prejemnikom najpomembnejšega slovenskega priznanja za igralske dosežke in 50. obletnici Festivala Borštnikovo srečanje tudi v Ljubljani - je del velike razstave Gremo na Borštnika!, ki si jo lahko ogledate v Muzeju narodne osvoboditve Maribor.

V ponedeljek, 7. decembra, in torek, 8. decembra, bo med 9.30 in 12. uro ponovno potekala teoretično-praktična delavnica Pisati o plesu - opraviti z metaforo. Po prvem sklopu delavnic v novembru, ko so udeleženci izhajali iz nekaterih teoretičnih izhodišč, bodo tokrat obrnili perspektivo. Ob vodstvu koreografinje Andreje Rauch Podrzavnik bodo udeleženci izvedli nekaj praktičnih nalog oziroma poizkusov. Tako bodo utelesili nekatera izhodišča, ki jih ponavadi doživljamo samo kot zunanji opazovalci in se podali k nalogam pisanja z novimi orodji. Delavnico vodita Pia Brezavšček in Andreja Rauch Podrzavnik v sodelovanju z Aljo Lobnik in poteka v okviru raziskave Opraviti z metaforo (ob podpori kulturne žepnine Ministrstva za kulturo Republike Slovenije). Na brezplačno delavnico se prijavite na naslov: pia.brezavscek@gmail.com.

V torek, 8. decembra, ob 18. uri se lahko udeležite predstavitve monografije z naslovom Kratka zgodovina slovenskega gledališča v Trstu / Un teatro per la città. Znanstveno monografijo bo predstavila njena avtorica dr. Bogomila Kravos skupaj z režiserjem in igralcem Borisom Kobalom. Soizdajatelji monografije so Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI) iz Trsta, Slovensko stalno gledališče (SSG) iz Trsta in Slovenski gledališki inštitut (SLOGI), izdajajo in javno predstavljajo pa jo ob 110. obletnici začetka rednega delovanja Slovenskega gledališča v Trstu v lastni dvorani.

Na dvodnevnem simpoziju-situaciji Migracije  - begunci – avantgarda 21. stoletja, ki ga 10. in 11. decembra organizira Zavod Projekt Atol v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom in posveča 20. obletnici Srebreniškega genocida, želijo s prispevki vabljenih gostov kontekstualizirati družbene odgovore na sedanjo in pretekle begunske krize in razviti pogovor o skupni usodi sedanjih in bodočih državljanov Evrope in novih identitet, ki se vzpostavljajo v kritičnih trenutkih zgodovine. Prvi dan simpozija-situacije bo namenjen zgodovinskim nastavkom sodobnega konteksta, ko se dvajset let po koncu vojn na območju nekdanje Jugoslavije znova soočamo s tragedijo, ki jo nekateri ocenjujejo kot najhujši eksodus po 2. svetovni vojni. Osvetlili jo bodo s prispevki predstavnikov relevantnih inštitucij in angažiranih posameznikov ter moderiranimi pogovori.

Drugi dan bo osrednji gost Hasan Nuhanović, nekdanji prevajalec mirovnih sil v Srebrenici in eden od preživelih, predstavil avtobiografijo z naslovom Zbijeg, ki govori o treh letih srebreniškega pekla. Pogovor o knjigi bo služil tudi kot izhodišče za razmislek o mestu in vlogi obravnavane tematike znotraj gledališča in performativnih praks. Temu se bodo posvetili s prispevki nekaterih vidnejših imen slovenskega gledališča ter k sodelovanju in podajanju lastnih pogledov povabili tudi predstavnike mlajše generacije. Ob simpoziju-situaicji bo v Slovenskem gledališkem inštitutu predstavljena instalacija Territory 1995 – Evidence (2006-2010) (Teritorij 1995 - Dokazi) umetnika Marka Peljhana.

Zadnji v nizu dogodkov ta mesec bo v sredo, 16. decembra, ob 17. uri predstavitev monografije Ladko Korošec - življenje umetnika. Monografijo, kratko biografijo in Ladka Korošca v svojih najpomembnejših vlogah doma in po svetu bosta predstavila avtorja publikacije Marko Košir in Peter Bedjanič.

SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16