STA, 18. 9. 2014

Bunker tudi v novi sezoni na križišču zelo lokalnega in mednarodnega

V Zavodu Bunker, ki je sezono 2014/2015 začel že takoj po končanem festivalu Mladi levi, po besedah direktorice Nevenke Koprivšek tudi letos nadaljujejo z ustaljenim dogajanjem "na križišču zelo lokalnega in vrhunsko mednarodnega". Največji del programa obsega kuriran program v Stari elektrarni, ki ga bogatijo z mednarodnim programom.

foto: Arhiv Bunker

V kuriranem programu, ki ga sestavljajo predprodukcije, premiere in ponovitve predstav iz prejšnjih sezon, bodo na oder Stare elektrarne do konca koledarskega leta postavili tri predstave, med drugim delo Tomaža Groma z delovnim naslovom Uličarji.

Grom bo v decembru predstavil svoje potovanje po Balkanu, na katerem je spoznaval in raziskoval delo uličnih glasbenikov, ki, kot pravi Koprivškova, niso več le "begavčki, ampak so lahko tudi akademski umetniki".

Poleg tega bodo na oder v decembru postavili mednarodno koprodukcijo Vie Negative in finske Oblivie ter projekt Branka Potočana Tudi počasi se daleč pride, kaj šele, če bi stekli.

V prihodnjem letu napovedujejo premiere Wande in Nove deViatorja, Teje Reba in Leje Jurišić, Male Kline ter Jana Rozmana. "To je nekako v grobem to, najbrž pa se bo kaj še spremenilo in bomo še kaj dodali," je na včerajšnjik novinarski konferenci dejala vodja programa v Stari elektrarni Mojca Jug.

Med ponovitvami iz minule sezone je Jugova med drugim izpostavila Škrip Inc ter Pisto sveta. Sicer bodo tudi v novi sezoni nadaljevali z Iskrami, večeri, namenjenimi mladim, še neuveljavljenim umetnikom in drznim, prebojnim idejam že uveljavljenih avtorjev, ter z debatnimi večeri Kaj pa kaj drugi pravijo?.

V Stari elektrarni bodo v kuriranem programu ponudili tudi dve gostovanji Anton Podbevšek teatra, in sicer Amor omnia vincit v režiji Matjaža Pograjca ter Vitka si Magdalene Reiter.

Kot so še pojasnili, bodo tudi letos prostor namenili Tabuli rasi, kamor lahko umestijo "stvari, ki se pojavijo hipno in so tako aktualne v določenem trenutku, da jih želimo pokazati," je dejala Jugova.

Bunker bo v novi sezoni sodeloval tudi z več festivali, med drugim z Mestom žensk, v sklopu katerega bodo na oder postavili tudi Drugo svobodo Leje Jurišić in Teje Reba ter gostovanje Ursule Martinez Moje zgodbe, vaši mejli. Prvič bo v Stari elektrarni potekal tudi festival improvizacijskega gledališča Goli oder. V prihodnjem letu bodo med drugim sodelovali še s februarsko edicijo Gibanice in aprila s festivalom Exodos.

Tudi v novi sezoni bodo sodelovali s sosedi. Tako bo v sodelovanju s četrtno skupnostjo Tabor denimo potekal Dan soseda.

V elektrarni bodo potekala tudi izobraževanja, med drugim predavanja Inštituta za delavske študije, letos na temo Država, ki se bodo zaključila s Prvomajsko šolo.

V sklopu Bunkerjevega evropskega projekta Create to Connect in v sodelovanju s projektom Igrišče za gledališče bo potekala še konferenca o mladem občinstvu. S projektom Igrišče za gledališče želijo v Bunkerju sodobno gledališče razširiti v šole po vsej Sloveniji, vendar mladih ne obravnavajo le kot potrošnikov umetnosti, ampak jih skušajo nagovoriti tudi kot ustvarjalce.

Kot je pojasnila vodja razvojnih projektov pri bunkerju Alma R. Selimović, je namen projekta, ki je financiran v sklopu razpisov nove karierne perspektive, zaposliti mlade gledališke ustvarjalce za izvajanje kulturno-umetnostnih vsebin po šolah. V projektu bo sodelovalo več kot 20 šol iz vse Slovenije, ter šest umetnikov - Ana Duša, Andrej Jus, Andreja Kopač, Polona Janežič, Nataša Živković in Špela Frlic.