Teden slovenske drame bo postregel s 17 predstavami

Avtor: STA

Prešernovo gledališče Kranj zaključuje priprave na 48. Teden slovenske drame (TSD), ki se bo s slovensko premiero drame Zrno soli začel prihodnji torek. Festival prinaša 17 predstav in številne dodatne dogodke. "Vse to dokazuje, da je slovenska dramska beseda še kako živa in kakovostna," je prepričana direktorica gledališča Mirjam Drnovšček.


Prešernovo gledališče Kranj / Foto: Boris B. Voglar

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci v Kranju dejala Mirjam Drnovšček, se letošnji festival ne razlikuje bistveno od prejšnjih in prinaša najboljše, kar je bilo ustvarjeno na podlagi slovenske dramske besede.

V programu festivala, ki bo potekal od 27. marca do 8. aprila, bo 17 predstav, od tega šest v tekmovalnem, pet v spremljevalnem, pet v mednarodnem in ena v dodatnem programu. Mednarodni program so bili primorani nekoliko okrniti, saj izmed prvotno sedmih načrtovanih predstav zaradi finančnih omejitev dveh niso mogli pripeljati v Slovenijo. Prihajajo pa gledališča iz Rusije, Indije, Avstrije, Izraela ter Bosne in Hercegovine.

Selektorica programa festivala Tea Rogelj, ki si je ogledala 62 uprizoritev, je pojasnila, da jo je pri izboru vodila kakovost predstav, pri čemer je bilo glavno merilo dovršenost in kompleksnost uprizoritev. V tekmovalni del programa je uvrstila šest predstav, ki se bodo potegovale za Šeligovo nagrado.

Tea Rogelj, ki se po dveh letih poslavlja do selektorskega stolčka, je prepričana, da je TSD bistven za razvoj slovenske dramatike, ki jo je treba razvijati, saj je to eno izmed poslanstev slovenskega gledališča. Spomnila je, da so gledališča pred nekaj desetletji dobivala finančne spodbude za uprizarjanje slovenske dramatike. Ker tega ni več, pa je festival še toliko bolj pomemben.

Na festivalu se vsako leto kalijo tudi mladi dramatiki. Letošnjo, že 14. delavnico dramskega pisanja bi vodil poljski dramatik Tadeusz Slobodzianek, a je sodelovanje pred dvema tednoma odpovedal. Tako bo njegovo delo prevzel predstavnik mlajše generacije poljskih dramatikov Mateusz Atman. Za delavnico je prispelo 18 prijav, od tega je Atman izbral devet slušateljev, drugi pa bodo lahko sodelovali kot opazovalci.

Umetniška vodja kranjskega gledališča, dramaturginja Marinka Poštrak je prepričana, da so dosedanje delavnice že botrovale razmahu generacije mladih slovenskih piscev, za katere upa, da bodo s svojimi deli kmalu prišli do uprizoritev in nagrad.

Tudi letos bodo na TSD podelili nagrado za mladega dramatika. Na natečaj je tokrat prispelo 14 besedil. Nagrajenca bo izbrala strokovna žirija za Grumovo nagrado in kot je povedala njena članica Klavdija Zupan, je bil letošnji izbor besedil mladih dramatikov zelo dober in marsikatero je že zrelo za odrsko uprizoritev.

Presenetil pa jih je tokrat izbor nominirancev za Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo. Žirija namreč pred odločitvijo, tako kot je običajno, ni poznala avtorjev posameznih besedil. Nato pa se je izkazalo, da je avtor kar dveh izbranih del Vinko Möderndorfer.

"To dokazuje njegovo plodovitost in fleksibilnost, da slog prilagodi vsebini, ki jo obdeluje," je izpostavila Zupanova. Poleg Möderndorferjevih del Romeo in Julija sta bila begunca ter Sestre je žirija za Grumovo nagrado nominirala tudi delo Večja od vseh Roka Vilčnika.

TSD se bo začel na svetovni dan gledališča 27. marca s podelitvijo stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije in slovensko premiero koprodukcije Prešernovega gledališča z Narodnim gledališčem Tuzla Zrno soli avtorice in režiserke Nede R. Bric. Že pred tem bo v kranjskem gledališču v soboto premiera Slobodzianekove drame Naš razred, ki je nastala v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj in Mini teatrom Ljubljana v režiji Nine Rajić Kranjac.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/teden-slovenske-drame-bo-postregel-s-17-predstavami