Slovenska gledališča na gostovanju v Kolumbiji

Avtor: SiGledal, SNG Maribor

Od 16. marca do 1. aprila 2018 poteka v Kolumbiji 16. Iberoameriški gledališki festival Bogote. Na enem največjih in najpomembnejših gledaliških festivalov na svetu gostujejo tudi Slovensko narodno gledališče Maribor, Slovensko mladinsko gledališče in SNG Opera in Balet Ljubljana.


Foto: Arhiv SNG Maribor

Mariborska Drama bo med 20. in 25. marcem šestkrat izvedla Evripidovo tragedijo Medeja v režiji Oliverja Frljića. Balet SNG Maribor pa bo med 27. marcem in 1. aprilom šestkrat izvedel baleta Stabat Mater in Le Sacre du Printemps v koreografiji Edwarda Cluga. Režiser Oliver Frljić, igralka Nataša Matjašec Rošker ter baletna plesalca Catarina de Meneses in Gaj Žmavc pa bodo v okviru izobraževalnega dela festivala izvedli tri masterclasse.

Slovensko mladinsko gledališče bo trikrat uprizorilo Naše in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića, SNG Opera in Balet Ljubljana pa bo petkrat izvedlo balet Simfonija otožnih pesmi - hommage Tomažu Pandurju.

Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá sta leta 1988 zasnovala igralka Fanny Mikey in Ramiro Osorio ob praznovanju 450-letnice ustanovitve Bogote. Njegova prva izdaja, ki je potekala pod sloganom 'Dejanje vere v Kolumbiji', se je začela na ulicah, v treh desetletjih pa je festival prerasel v enega največjih in najpomembnejših gledaliških festivalov na svetu.

Bienalna prireditev je najpomembnejši kulturni dogodek v Kolumbiji, na katerem nastopajo umetniki z vseh petih kontinentov. Bogat program ima globok družbeni vpliv, ki spreminja in bogati življenje državljanov Kolumbije. Na letošnjem že 16. Iberoameriškem gledališkem festivalu v Bogoti, ki prinaša čarobnost umetnosti, sinhronost plesa, čustva gledališča, nasmeh klovnov in ritem glasbe bo mogoče videti strast in ustvarjalni talent v več kot 40 predstavah iz 15 držav na več kot 25 prizoriščih po Bogoti.

Skozi svojo zgodovino so se na FITB predstavile različne umetniške stvaritve, ki spodbujajo pluralizem, strpnost in harmonično sodelovanje vseh narodov. To je multidisciplinarni dogodek, ki predstavlja in slavi vse zvrsti scenskih umetnosti: gledališče, ples, cirkus, glasbo, lutkarstvo, pantomimo, multimedio in performans. Prisotnost umetniških ansamblov iz celega sveta na FITB je spodbudila razvoj uprizoritvene umetnosti v Kolumbiji brez primere. Festival podpirajo državna in okrožna vlada, javna in zasebna podjetja, mediji in več tisoč abonentov.

FITB je zavezan tudi k izobraževanju širše javnosti in posodobitvi znanja kolumbijskih umetnikov. Zato se v času festivala umetniška skupnost na FITB srečuje in izmenjuje izkušnje ter razmišljanja. FITB ponuja delavnice, tečaje, seminarje, kolokvije in forume, ki jih vodijo režiserji, igralci, dramatiki, producenti in drugi gledališki strokovnjaki z vsega sveta.

 

Povezava: Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovenska-gledalisca-na-gostovanju-v-kolumbiji