Divja stavka v Scali

Avtor: STA

V milanski Scali zaradi varčevalnih ukrepov vlade Silvia Berlusconija spet vre.


Zaposleni so v torek nenapovedano začeli stavkati in odpovedali izvedbo Verdijeve opere Simon Boccanegra s tenoristom Placidom Domingom. Stavko so sicer napovedali za 13. maj. Odpadla bo premiera Wagnerjevega Renskega zlata z dirigentom Danielom Barenboimom.

Domingo je nastopil v štirih ponovitvah Boccanegre, še ena je v načrtu za ta petek. To je prvi Domingov angažma po operaciji marca letos zaradi raka.

Stavko so razglasili sindikati, ki nasprotujejo sklepu Berlusconijeve vlade o financiranju opernih hiš. Sindikati zahtevajo tudi podaljšanje delovnih pogodb za naslednjo sezono za 100 sodelavcev Scale, ki jih najemajo sezonsko. Vladno zniževanje financ bo prizadelo Scalo, opozarjajo sindikalisti. Zahtevajo reformo delovanja italijanskih opernih hiš in zagotovila, da bodo tudi v prihodnje dobivali javna sredstva.

Sodelavci Scale so pred opernim poslopjem začeli protestirati že v ponedeljek. Postavili so krsto, simbol "smrti kulture" v Italiji. Ponovno načrtujejo protestne akcije v opernih hišah v Rimu, Torinu, Genovi, Bologni, Firencah, Neaplju in Benetkah.

Odločitev vlade je kritiziral tudi ravnatelj Scale Stephane Lissner. "Scala je teater, ki prinaša dobičke. Osebje, ki prispeva k produktivnosti operne hiše, mora ostati," je menil Lissner. Berlusconijeva vlada je vrnila očitek, češ da je varčevanje pri opernih hišah nujno. Za plače za 5695 sodelavcev opernih gledališč gre letno 340 milijonov evrov, država pa lahko zagotovi največ 240 milijonov evrov. Prodaja vstopnic pokriva le 19,88 odstotka stroškov.

Minister za kulturo Sandro Bondi se bo pred napovedanim stavkovnim valom v petek sestal s sindikalisti. Minister je poudaril, da vladnega sklepa ni moč odpraviti, lahko bi ga le izboljšali.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/divja-stavka-v-scali