Ljubljansko in mariborsko lutkovno gledališče na gostovanju v Turčiji

Avtor: LGL, SiGledal

V turškem Izmiru se danes pričenja eden največjih lutkovnih festivalov na svetu 12. mednarodni lutkovni dnevi. Na festivalu, ki bo trajal do 18. marca, sodeluje 50 gledališč iz 26 držav. Iz Slovenije na festivalu sodelujeta Lutkovno gledališče Ljubljana in Lutkovno gledališče Maribor.


Medved in mali / Foto: Urška Boljkovac

Lutkovno gledališče Ljubljana na festivalu gostuje z večkrat nagrajenima predstavama Medved in mali režiserke Ivane Djilas ter Nekje drugje režiserja Tina Grabnarja.

Predstava Medved in mali je bila premirno uprizorjena leta 2016. Nastala je na podlagi slikanice nemške ilustratorke Katje Gehrmann, namizne lutke za predstavo pa je izdelala znana britanska oblikovalka Donna Wilson. Zgodba pred mlade gledalce postavlja nekaj bistvenih vprašanj o sobivanju in sprejemanju drugih. O sprejemanju drugih pa govori tudi predstava iz lanske sezone Nekje drugje. Gre za zgodbo o deklici, ki se znajde v osrčju vojne in je z mamo prisiljena zapustiti svoj dom in postati begunka. Predstava je še posebej zanimiva zaradi uporabe sodobne tehnologije, ki je na tak način prvič uporabljena pri nas.

Lutkovno gledališče Maribor v turškem Izmirju gostuje s predstavo Mali modri in mali rumeni. Gre za uprizoritev v režiji Mihe Goloba na osnovi slikanice Lea Lionnija, katere zgodba o dveh madežih, ki se zlijeta v enega, je zajeta le v nekaj stavkih, a odpira pomembna vprašanja o odnosih, identiteti in videzu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljansko-in-mariborsko-lutkovno-gledalisce-na-gostovanju-v-turciji