Slovensko mladinsko gledališče na festivalu Queer Zagreb

Avtor: STA

Na 8. izdaji festivala Queer Zagreb, ki se bo pričela drevi z nastopom Holocombea Wallerja in skupine The Healers, bo sodelovalo 40 umetnikov iz ZDA, Slovenije, Brazilije, Argentine, Francije in Nemčije. Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane se bo predstavilo v sredo s predstavo Amado mio.


V prvem delu festivala, do 9. maja, bo na različnih festivalskih prizoriščih mogoče videti enajst gledaliških, plesnih in glasbenih predstav, nato bodo do 14. maja potekale projekcije filmov, teh bo predstavljenih okrog 60.

Predstavo Amado mio je po romanu Piera Paola Pasolinija priredil in zrežiral Ivan Peternelj. V ospredju je razmerje med Pasolinijem (Ivan Peternelj) in njegovim občudovancem (Blaž Šef), eksplozija zatrte čutnosti in grešnosti, pa tudi "abstraktni, večni trenutek čiste želje", ki vzcveti v absurdnem času 2. svetovne vojne, ko se strah pred smrtjo meša z banalnim in obscenim, ko je ozračje izprijeno in težko. Predstava je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in ŠKUC gledališča, so sporočili iz Slovenskega mladinskega gledališča.

Direktor programa festivala Queer Zagreb Zvonimir Dobrović je po poročanju hrvaških medijev poudaril, da bo del programa posvečen ameriškemu političnemu gledališču, ki problematizira politično in umetniško stanje v ZDA. Izpostavil je nastop režiserja, glasbenika in video umetnika Holocombea Wallerja, ki bo s svojo predstavo Into The Dark Unknown: The Hope Chest odprl festival.

Bolj radikalen pristop h queer estetiki in ameriški politiki bo po njegovih besedah mogoče videti v predstavah Keitha Hennessya ter skupine La Pocha Nostra. Med zvezdniki festivala bosta tudi evropska koreografa Jerome Bell in Raimund Hoghe, ki sta bila povezana s skupino Thanztheater Wuppertal lani preminule nemške plesalke Philippine Pine Bausch.

Organizatorji so filmski program razdelili v dva dela: "Reel Tropical Extravaganza", ki so ga pripravili v sodelovanju z brazilskim festivalom Queerfilmvideo in bo ponudil celovečerne ter kratke uspešnice brazilske queer produkcije in program "Mea Culpa", je zapisano v festivalskem katalogu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovensko-mladinsko-gledali%C5%A1%C4%8De-na-festivalu-queer-zagreb