Jeseniška gimnazija tudi letos pripravila edinstven dramski festival

Avtor: STA

Na jeseniški gimnaziji se drevi začenja že 7. dramski festival, ki je edinstven v slovenskem prostoru. Na njem sodeluje približno polovica vseh dijakov na šoli, vsako leto pa se v festival vključijo tudi profesorji. Letošnji festival je še posebej zanimiv, saj so predstave nastale po avtorskih besedilih dijakov.


Foto: Freeimages

Kot je pojasnila pobudnica dramskega festivala profesorica slovenščine Marija Palovšnik, je tema tokratnega festivala kriminalka. To je novost, saj je bila na preteklih festivalih tema prosta ali pa posvečena slovenski književnosti. Letos pa so, da bi festival popestrili, sklenili, da je kriminalka tisti žanr, ki bi bil lahko še posebej zanimiv. Tako je nastalo kar šest avtorskih besedil.

Od 14 razredov jeseniške gimnazije se jih je na festival prijavilo sedem, en športni razred pa je zaradi obveznosti dijakov moral sodelovanje odpovedati. Za vsako od predstav so v celoti zadolženi dijaki, ki izberejo ali napišejo tekst, izberejo režiserja in igralce ter tiste, ki bodo skrbeli za kostume, scenografijo, luči, glasbo in gledališki list.

Medtem ko so predstave pred leti, ko je bil festival še v povojih, nastajale v zadnjem hipu, pa se jih zdaj lotevajo bolj resno in premišljeno, in sicer že novembra. Kot je pojasnil dijak Matej Zupančič, ki je avtor besedila ene od predstav, le-te nastajajo tako kot v gledališču. Z igralci imajo številne vaje, na katere so hodili tudi v času zimskih počitnic.

Predstave so tako zdaj nared in jih bodo na odru bližnjega Gledališča Toneta Čufarja Jesenice uprizorili danes in v sredo. Ob zaključku festivala pa bodo v predstavi spremljevalnega programa skupaj z dijaki nastopili še profesorji, ki so minula leta pripravljali svojo predstavo, tokrat pa so združili moči z dijaki za uprizoritev igre Milana Jesiha Kronan norec.

Kot pravi učiteljica športne vzgoje Bojana Martinčič, je skupno igranje profesorjev in dijakov zelo zanimiva izkušnja. Igranje je pomembno za pridobivanje samozavesti, za dijake pa je sodelovanje na festivalu pomembno tudi zato, ker se pri pripravi predstav razredi med seboj bolje povežejo.

Dodatno spodbudo jim predstavljajo polna dvorana gledalcev in nagrade za najboljšo predstavo, režijo, igro, kostumografijo, koreografijo in pevsko vlogo. Nagrajence izbere šestčlanska žirija, v kateri sta letos poleg profesorjev in dijakov igralec Bojan Emeršič ter režiser Peter Militarev.

Na dramski festival je ponosna tudi ravnateljica Gimnazije Jesenice Lidija Dornig, ki je izpostavila, da so ji kolegi iz drugih šol nevoščljivi, ko jim razlaga o njihovem festivalu, saj se jim zdi nekaj utopičnega, da bi dijaki in profesorji skupaj nastopali ter bi bili dijaki sposobni vse narediti sami ter bili za to pripravljeni žrtvovati veliko časa.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jeseniska-gimnazija-tudi-letos-pripravila-edinstven-dramski-festival