V SLG Celje se v četrtek začenja 27. festival Dnevi komedije

Avtor: STA

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje se bo v četrtek uri začel 27. festival Dnevi komedije. V tekmovalnem programu bo osem predstav. Festival, ki bo potekal do 17. marca, bo odprla komedija Čakalnica Nejca Gazvode v režiji Dejana Batoćanina in Uroša Fürsta in izvedbi SiTi Teatra BTC in Krekerja.


SLG Celje / Foto: Lili Pušnik, STA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala selektorica festivala Alja Predan, je bilo na Dneve komedije prijavljenih 19 predstav. Izbranih je bilo osem tekmovalnih predstav, med katerimi so tri slovenske in štiri francoske, in predstava, ki ni v tekmovalnem programu. Med prijavljenimi predstavami pa ni bilo nobene satirične in nobenega politična kabareta, je povedala selektorica.

Po otvoritvenem dnevu bo v petek, 2. marca, sledila komedija Bog masakra Yasmine Reza v režiji Ajde Valcl in izvedbi Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Otvoritveni konec tedna se bo sklenil v soboto, 3. marca, s komedijo Resnica Floriana Zellerja v režiji Alena Jelena in izvedbi Slovenskega stalnega gledališča Trst.

Drugi festivalni konec tedna se bo nadaljeval v četrtek, 8. marca, s komično dramo Ljubi moj Elaine Marphy v režiji Andreja Jusa in izvedbi SLG Celje. V petek, 9. marca, bo na ogled komedija (Totalno) katastrofalna večerja avtorjev Marca Camolettija in Michela Niavaranija v režiji Sama. M. Strelca in izvedbi Gledališča Koper. Dan kasneje bo sledila komedija Tri ženske avtorja in režiserja Vinka Möderndorferja v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj.

Zadnji konec tedna festivala se bo pričel s komičnim muzikalom Trač Gašperja Tiča in Davorja Hercega v režiji Jake Ivanca in Gašperja Tiča ter izvedbi Mestnega gledališča Ljubljanskega in Gledališča Koper. V petek, 16. marca, bo sledila Molierova drama Žlahtni meščan v režiji Eduarda Milerja in izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega.

V soboto, 17. marca, bo na sporedu zaključna slovesnost festivala s podelitvijo nagrad, obiskovalci pa si bodo lahko v spremljevalnem programu ogledali komedijo Dan norosti Joa Ortona v režiji Borisa Kobala in izvedbi Špas teatra.

Nagrade bo podelila strokovna žirija, v kateri so letos režiser in dramatik Matjaž Zupančič, režiser in umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak in gledališki kritik ter dramaturg Rok Bozovičar. Žirija bo podelila nagrade za žlahtno komedijo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko, žlahtnega komedijanta in nagrado za žlahtno komedijsko pero, ki jo bo letos prejela mlada dramatičarka Iza Strehar za komedijo Vsak glas šteje.

Lani je bila za žlahtno komedijo razglašena predstava Peter Kušter v režiji Ivane Djilas in izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Občinstvo pa je za žlahtno predstavo izbralo predstavo Pasji dnevnik - Cucki v izvedbi Mestnega gledališča Ptuj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-slg-celje-se-v-cetrtek-zacenja-27-festival-dnevi-komedije