V SLG Celje Mučenik v režiji Borisa Kobala

Avtor: STA

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje bodo v petek premierno uprizorili dramo avtorja Mariusa von Mayenburga Mučenik v režiji Borisa Kobala. Gre za provokativno, komično in ostro igro o nevarnih pasteh vseh skrajnosti današnjega časa, so sporočili iz gledališča.


Foto: Jaka Babnik / SLG Celje

Predstavo so ustvarili prevajalka Mojca Kranjc, režiser Boris Kobal, dramaturginja Tatjana Doma, scenografinja Urša Vidic, kustomografinja Mira Strnad, avtor glasbe Petar Eldan in lektor Jože Volk. Igrajo Renato Jenček, Minca Lorenci, Andrej Murenc, Rastko Krošl, Blaž Dolenc, Jagoda, Urban Kuntarič k. g. in Beti Strgar k. g/Živa Selan k. g.

"Mučenik je subtilna in večplastna drama, ki norost in strast pubertete izenači z norostjo in strastjo verskega fanatizma in ekstremizma, kjer fundamentalizem trči v strpnost in politično korektnost, kjer provokacija sproži neslutene posledice," izpostavljajo v gledališču.

Drama nemškega sodobnega dramatika Mariusa von Mayenburga, napisana v strukturi filmskega scenarija, je sestavljena iz 27 kratkih prizorov, ki osvetljujejo versko obsedenost glavnega lika, ko s svojimi novimi ekstremistični pogledi bega svojo mamo, terorizira učitelje in sošolce ter je skrajno naporen za svojo okolico.

Marius von Mayenburg velja za enega najuspešnejših in najbolj prodornih nemških sodobnih dramatikov. Njegova dela so prevedena v več kot 30 jezikov in so bila uprizorjena v Nemčiji in na številnih tujih odrih. V svojih dramah razčlenjuje sodobno družbo, najbolj ga zanimajo družina in zapleteni družinski in drugi odnosi.

Kot izhaja iz gledališkega lista, je dramo Mučenik napisal kot odziv na aktualne razprave o islamu, ki se mu zdijo dvolične. "Ti novi desničarski politiki se pretvarjajo, da branijo tako imenovane zahodne oziroma krščanske vrednote. Prvič, mislim, da ti ljudje nimajo najmanjšega pojma, o čem govorijo. Ničesar ne vedo o kulturi, ki jo domnevno branijo. Drugič, sam resno dvomim o tako imenovanih krščanskih vrednotah. In ravno o tem sem hotel spregovoriti v Mučeniku: preden začnemo navajati Koran, da bi dokazali, kakšno nasilno besedilo je, bi si morali podrobno ogledati 'našo' Knjigo," je povedal.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-slg-celje-mucenik-v-reziji-borisa-kobala