Hlapci v prenovljeni igralski zasedbi februarja ponovno na velikem odru SNG Drama Ljubljana

Avtor: SNG Drama Ljubljana

Premiera Cankarjevih Hlapcev septembra lani je bila skupaj s premiero Linhartove Županove Micke uradni začetek slavnostne sezone SNG Drama Ljubljana ob 150. obletnici ustanovitve Dramatičnega društva.


Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Drama v petih aktih v režiji Janeza Pipana bo doživela drugo premiero v ponedeljek, 19. februarja, ob 19.30 na velikem odru s prenovljeno igralsko zasedbo in novo ustvarjalno energijo. Preminulega člana igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Jerneja Šugmana, ki je v uprizoritvi upodobil lik Župnika, bo nadomestil igralec Klemen Slakonja, ki se je že večkrat izkazal v vlogi duhovnikov. Ob tem bosta v igralski zasedbi še dve spremembi: Gregor Podričnik bo zamenjal Roka Prašnikarja v vlogi Drugega delavca, Timon Šturbej pa bo igral Mladeniča v alternaciji s Timotejem Novakovićem.

Preostanek izjemne in velike igralske zasedbe Hlapcev je nespremenjen: Tadej Toš, Marko Mandić, Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Nina Ivanišin, Pia Zemljič, Barbara Cerar, Boris Mihalj, Urban Kuntarič, Valter Dragan, Doroteja Nadrah, Petra Govc, Aljaž Jovanović, Iva Babić, Rok Vihar, Vanja Plut, Matic Valič, Sara Dirnbek, Blaž Popovski, Veronika Drolc, Gorazd Logar, Matija Rozman, Vojko Zidar in Barbara Žefran.

Hlapci so eno tistih kanonskih besedil, ki nenehno izzivajo, zastavljajo temeljna vprašanja in zahtevajo poglobljen razmislek. Cankar jih je pisal leta 1909, jih zasnoval kot politično satiro, a se je ta v tretjem dejanju sprevrgla v »tragiko«, kot je to sam označil. Čeprav ne gre za tragedijo po klasičnih merilih, pa je boleča usoda junaka učitelja Jermana, pokončnega in moralnega intelektualca, ki se mora umakniti političnemu pragmatizmu, koristoljubnemu sprenevedanju, zlorabam in manipulacijam, postavila model delovanja političnih mehanizmov, ki se v pri nas v 110 letih od nastanka igre ni bistveno spremenil.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/hlapci-v-prenovljeni-igralski-zasedbi-februarja-ponovno-na-velikem-odru-sng-drama-ljubljana