LGL s predstavo Nekje drugje gostuje v Budimpešti

Avtor: LGL

Lutkovno gledališče Ljubljana s predstavo Tina Grabnarja Nekje drugje danes gostuje v Budimpešti na Madžarskem na jubilejnem festivalu, ki je posvečen 25 letnici gledališča za otroke in mlade Kolibri.


Foto: Jaka Varmuž

Na devetdnevnem festivalu predstavljajo najbolj zanimive predstave iz njihove matične hiše in pregled mednarodne produkcije, kjer bodo gledalci poleg slovenske predstave lahko gledali tudi uprizoritve iz Francije, Portugalske, Južnoafriške republike, Hrvaške in Češke. Program dopolnjujejo s pogovori in delavnicami. Tako bo tudi po današnji predstavi Nekje drugje sledil pogovor z ustvarjalci.

Nekje drugje je pretresljiva zgodba o deklici Mini, igra jo Ajda Toman (v alternaciji z Asjo Kahrimanović), in nesmiselnosti vojnih grozodejstev, ki vključuje vrsto sodobnih tehnoloških pristopov k lutkovnemu gledališču. Klasična lutkovna animacija se prepleta s prostorskimi video projekcijami in virtualnim risanjem. S pomočjo dinamičnega video mappinga in posebej za to ustvarjenih senzorjev se zabriše meja med realno in projicirano sliko. V lutkovnem gledališču je to popolnoma nova tehnika, ki prestopa in briše meje med posameznimi žanri. Takšno vizualno-animirano doživetje je zanimivo tako za gledališke ustvarjalce kot tudi za animatorje in filmarje. Predstava je lani na mednarodnem lutkovnem festivalu PIF v Zagrebu dobila posebna nagrada žirije za uspešno kombinacijo lutkarskega načina razmišljanja in uporabe sodobne tehnologije pri realizaciji teme.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lgl-s-predstavo-nekje-drugje-gostuje-v-budimpesti