Beraška opera 1

Študentska kritika|Po motivih Johna Gaya, Georga Wilhelma Pabsta, Bertolta Brechta, Václava Havla: BERAŠKA OPERA. Režija Vito Taufer, SNG Nova Gorica, premiera 23. 3. 2017 – Korupcija, denar in prostitucija.


Foto: SNG Nova Gorica / Blaž Erzetič

SNG Nova Gorica je 10. 11. 2017 uprizorilo predstavo Beraška opera. To je bila osma ponovitev predstave, ki je premiero je doživela 23. marca 2017. To je tudi prva slovenska uprizoritev, ki je osnovana na delu Johna Gaya. Režiser Vito Taufer je skupaj z ustvarjalci uprizoritve pripravil predstavo, ki govori o tretjem svetu, beraštvu, mafiji in bogastvu. Piko na i je celotni predstavi dodala izjemna glasbena predstava.

Predstava nam na ironičen način prikaže krutost današnjega sveta. Obravnava teme, ki so za publiko vsekakor zanimive. Uprizoritev snujejo seks, denar, prostitucija, predvsem pa korupcija. V zmešnjavi teh štirih vodilnih elementov, se igralci znajdejo še v ljubezenskih zapletih in brezizhodnih položajih v katerih jim ne pomagata niti preračunljivost ali zahrbtnost. Skozi celotno predstavo je igralska zasedba skrbela za humornost predstave. Vsekakor jim je to odlično uspelo.

Kot sem že omenila, je k predstavi veliko prinesla glasbena spremljava, kjer bi posebej pohvalila Arno Hadžialjević in Urško Taufer. Glasbeni vložki Iztoka Mlakarja v vlogi uličnega pevca so bili izvirni in ironični, istočasno pa so delovali povezovalno. Tukaj gre omeniti, da je avtor songov on sam. Izjemno je svojo vlogo odigral Kristjan Guček, ki je na odru imel največ dela. Njegov lik je predstavljen kot brezčutni Mackie Nož, ki ženske samo izkorišča in podcenjuje. Vsekakor je potrebno pohvaliti celotno zasedbo, ki je skupaj uspela ohranjati skoraj triurno vzdušje, ki nikogar ni pustilo ravnodušnega. Do konca predstave se je razvijal lik Polly Peachum (Urška Taufer). Najprej je gledalcem predstavljena kot naivno dekle, ki se slepo zaljubi in na skrito poroči, proti koncu predstave pa postane vse bolj samozavestna. Prav tako naivno žensko igra Patrizia Jurinčič Finžgar. Tudi njo je izkoristil Mackie Nož, na koncu misli, da ga bo ukanila, a ponovno nasede njegovemu lažnemu laskanju. Edini ženski lik, ki se Mackieju upre in je posledično kriva za njegovo aretacijo je Arna Hadžialjević v vlogi prostitutke Jenny. Poleg Kristjana Gučka sta pomembni vlogi odigrala tudi Radoš Bolčina in Gojmir Lešnjak-Gojc. Prvi je imel vlogo advokata Jonathana J. Peachuma, ki je želel s poroko svoje hčerke obogateti. Polly mu je načrte preprečila, ko se je poročila z Mackijem Nožem. Drugi pa igra šefa policije, Jackieja Lockita, ki je vse prej kot pošten in zgleden policist, saj je najlažje podkupljiv lik v predstavi. Zloraba položaja ga na koncu skoraj pripelje do propada. Zaključek predstave je narejen na način, da občinstvu dopušča odločitev srečnega ali nesrečnega konca. Tu se pojavi scena z obešanjem Macke Noža, ki je prepuščena odločitvi občinstva. Tak konec v gledalcu poraja vprašanje ali je smrt rešitev in pravilna kazen za Mackieja, njegovo nemoralno obnašanje in obravnavanje drugih.

Ogled predstave bi priporočila tudi drugim, ki si želijo svoj čas izkoristiti s kulturnim večerom polnim smeha. Predstavlja nam svet takšen kot je, brez olepšav. Vse to pa jim uspe prikazati na humoren, ironičen način, ki vsakega izmed gledalcev nasmeje. Da je predstava tako dobra pa vsekakor »krivim« odlično igralsko zasedbo.

***

Študentska kritika je nastala pri izbirnem predmetu Slovenska uprizoritvena umetnost v okviru študijskega programa Slovenistika na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici.
Nosilka predmeta je red. prof. dr. Katja Mihurko Poniž, asistent Rok Andres.


Vir: http://veza.sigledal.org/kritika/beraska-opera-r