EnKnapGroup z Zasledovalci sreče na Under the radar festivalu v New Yorku

Avtor: CK Španski borci

Stalna plesna skupina EnKnapGroup se te dni mudi v New Yorku, kjer bo v treh zaporednih večerih tamkajšnji publiki predstavila svoje trenutno mednarodno najbolj zaželeno delo Zasledovalci sreče (Pursuit of happiness).


Foto: Andrej Lamut

Delo je nastalo v produkciji Zavoda EN-KNAP v sodelovanju s prestižnima koproducentoma Théâtre de la Ville iz Pariza in steirischer herbst iz Graza. Nastop v New Yorku predstavlja vrhunec trenutno najpomembnejšega niza gostovanj skupine, ki je ravno v letošnjem jubilejnem letu, ko beleži svojo 10. obletnico, vabljena na več najprestižnejših prizorišč po Evropi in svetu.

Od petka, 12. januarja do nedelje 14. januarja bodo plesalci skupine EnKnapGroup nastopili na enem največjih festivalov sodobne uprizoritvene umetnosti na svetu – na 14. ediciji festivala Under the radar v New Yorku. Predstava Zasledovalci sreče bo uprizorjena na izjemnem prizorišču Skirball Center (z 860 sedeži), ki je lociran v središču Greenwich Village-a in velja za enega osrednjih kulturnih prizorišč na Spodnjem Manhattnu. Festival, ki od 4. – 15. januarja 2018 na spored prinaša 26 predstav na 5 različnih odrih, je v 14 letih delovanja predstavil več kot 229 skupin iz 42 držav iz celega sveta. Predstavlja enega od vrhuncev gledališke sezone v New Yorku, povabljenim skupinam pa omogoča predstavitev na svetovno uveljavljeni gledališki platformi, od koder se odpirajo vrata številnih drugih odrov po svetu. Festival predvsem išče in sledi svežim odrskim stvaritvam, ki preizkušajo meje teatra.

Predstava Zasledovalci sreče je nastala z vabilom umetniškega vodje skupine EnKnapGroup, Iztoka Kovača, mednarodno priznanima umetnikoma, Pavlu Liški in Kelly Copper, ustanoviteljema newyorške skupine Nature Theater of Oklahoma. V leto trajajočem delu s plesalci EnKnapGroup sta Pavol in Kelly ustvarila osebnoizpovedno delo, ki se giblje na meji med gledališčem, plesom in performansom. Gre za ljudsko zgodbo, ki se neprestano spreminja; za zgodbo o skrajno nasilnem širjenju zahodne kulture. V predstavi, ki nas med drugim popelje tudi na potovanje v Bagdad, srečamo mehiškega barmana, avstrijskega prodajalca, novodobni magični napoj in vznemirljive kavbojske plese. Predstava pa plesalcem vsestranske skupine EnKnapGroup ponuja idealno platformo, kjer lahko pokažejo širok diapazon svojih talentov.

Po desetletnem dozorevanju EnKnapGroup lahko rečemo, da se z bogatim domačim programom, številnimi povabili priznanih produkcijskih hiš in festivalov ter vedno večjim številom nastopov na največjih odrih sveta, naša edina stalna sodobno-plesna skupina v Sloveniji postavlja ob rob mednarodno najbolj priznanim plesnim skupinam.

Povezava: Under the Radar Festival


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/enknapgroup-z-zasledovalci-srece-na-under-the-radar-festivalu-v-new-yorku