Nova umetniška direktorica gledališča Globe namerava dati večjo moč igralcem in občinstvu

Avtor: STA

Michelle Terry, ki je bila poleti imenovana za umetniško direktorico londonskega gledališča Globe, je napovedala, da namerava razrahljati hierarhijo v gledališču ter dati večjo moč igralskemu ansamblu in občinstvu. Novo sezono bodo v gledališču Globe odprli s Hamletom in Shakespearovo komedijo Kakor vam drago.


Foto: Pixabay

Michelle Terry bo na mesto umetniške direktorice stopila aprila. Na tem položaju bo nasledila Emmo Rice, ki je bila razrešena po dveh sezonah.

Nekateri so sicer po pisanju spletnega portala The Guardian ob njenem imenovanju dvignili obrv, saj Michelle Terry, ki je izjemna interpretka vlog v Shakespearovih igrah, ni še nikoli režirala. Vendar pa je za The Guardian povedala, da je gledališka kultura po njenem prepričanju preveč osredotočena na režiserje in da "preveč odgovornosti nosi ena oseba".

Sama meni, da je režiser podvržen prevelikemu pritisku. "Igralci so presenetljivi dramaturgi. Znajo povedati, kaj v igri deluje," je dodala. "Ni pošteno, da celotno breme nosi režiser. V resnici gre za proces sodelovanja, še posebej v našem gledališču, ki je eden najbolj demokratičnih in enakopravnih prostorov, kar jih je," je dodala.

Novo sezono bodo v gledališču Globe odprli s Hamletom in Shakesperaovo komedijo Kakor vam drago. Pri postavljanju predstav na oder bo sodelovalo 12 igralcev, dva so-režiserja in oblikovalec. Kdo bo prevzel katero vlogo, bo odločil celoten ansambel.

Igri je izbrala, ker sta obe nastali okoli leta 1599, ko je bilo zgrajeno prvotno gledališče Globe. Obe sta bili tudi zasnovani z mislijo na konkretno arhitekturo gledališča.

Demokratičen proces se bo nadaljeval še naprej v sezono, ko bo skupina osmih igralcev naštudirala tri igre, občinstvo pa se bo lahko občasno samo odločilo, katero želi videti. Ko bodo predstave Beneški trgovec, Ukročena trmoglavka in Kar hočete na turneji, bo občinstvo prav tako lahko občasno samo izbralo, katero si želi videti.

Med produkcijami v letošnji poletni sezoni je med drugim tudi Othello, kjer bo v glavni vlogi mogoče videti ameriškega igralca Andrea Hollanda, v vlogi Jaga pa pa Marka Rylancea. Režijo je bila zaupana Rylanceovi soprogi Claire van Kampen.

Še ena od novosti, ki jih napoveduje Michelle Terry, pa je, da bodo gledalci lahko prisostvovali vajam, pri čemer ima v mislih predvsem šolske skupine, še piše The Guardian.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-umetniska-direktorica-gledalisca-globe-namerava-dati-vecjo-moc-igralcem-in-obcinstvu