Leto 2018 bo leto velikega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja

Avtor: STA/Maja Čehovin Korsika

V letu 2018 bomo ob 100-letnici smrti velikega slovenskega književnika Ivana Cankarja obeležili Cankarjevo leto. Še posebej pestro dogajanje se obeta v Cankarjevem rojstnem kraju Vrhniki, prav tako pa bodo življenje in izročilo velikega kulturnika obeležili številni javni in zasebni zavodi, razstavišča, društva ter posamezniki po vsej Sloveniji.


Ivan Cankar / Foto: Wikimedia Commons

Uvod v Cankarjevo leto že v teku

Prvi dogodek v predpripravah na Cankarjevo leto je bil na Vrhniki 14. novembra, ko so v Avli in Galeriji Cankarjevega doma predstavili Cankarjev koledar 2018 in odprli razstavo ilustracij iz slikanice O človeku, ki je iskal srečo avtorice Zdenke Obal. Slikanica je izšla na 99. obletnico Cankarjeve smrti, 11. decembra, trenutno pa je v vrhniškem kulturnem hramu na ogled fotografska razstava Zdaj naj sneži, naj brije veter.

Nekaj aktivnosti v smeri jubileja se je že zvrstilo tudi v Ljubljani. Sredi novembra so v Cankarjevem domu (CD) v sklopu projekta Cankar v stripu izšle tri stripovske interpretacije njegovih del in življenja. Andrej Rozman - Roza in Damijan Stepančič sta ustvarila strip Hlapci; Ko angeli omagajo, Boštjan Gorenc - Pižama in Tanja Komadina podpisujeta Moj lajf, Žiga X Gombač in Igor Šinkovec pa sta ustvarila stripovsko basen Hlapec Jernej in pasja pravica. V CD so pripravili tudi performans Cankar strip.

Tudi sicer se v ljubljanskem CD intenzivno pripravljajo na prihodnje leto. Od januarja do junija 2018 bo potekal festival Cankar o Cankarju, ki bo povezal skoraj vsa umetniška programska področja zavoda. Med drugim bo v režiji Eduarda Milerja zaživela predstava Pohujšanje v dolini Šentflorjanski, v režiji Žige Divjaka uprizoritev Hlapec Jernej, pripravljajo pa tudi koncertno uprizoritev Iz lepih časov, ki bo temeljila na Cankarjevih pismih Anici Lušinovi.

Novoletni koncert za uvod v celoletno dogajanje na Vrhniki

Prvi dogodek, ki ga v Cankarjevem domu na Vrhniki pripravljajo ob vstopu v Cankarjevo leto, bo 6. januarja. Gre za 30. novoletni koncert, ki ga pripravljajo orkester Simfonika in Mešani pevski zbor Mavrica z gosti. S koncertom bodo nato gostovali tudi v Ljubljani, je povedala Tatjana Oblak Milčinski, glavna koordinatorica za Cankarjevo leto 2018 preko Zavoda Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika.

Poudarila je, da se bodo do konca leta zvrstile zares številne prireditve. V januarju bo to denimo odprtje slikarske razstave Zakaj je polje jezero, ki je nastala ob sodelovanju 3. programa Radia Slovenija - ARS in Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) - Osrednjeslovenska regija.

Pevsko društvo Ivana Cankarja Vrhnika pripravlja posebni izdaji Mednarodnega pevskega festivala, Muzejsko društvo Vrhnika bo Cankarjevemu letu 2018 posvetilo posebno številko Vrhniških razgledov, Planinsko društvo Vrhnika bo Cankarjev rojstni dan obogatilo z odprtjem nove koče na Planini.

Mala mestna galerija načrtuje ponatis Erotike, ki ga bo spremljala razstava ilustracij Bojana Mavsarja. Ta bo skupaj z vaškim odborom Na klancu za vsako hišo na Klancu, različna domovanja Cankarjeve družine po Vrhniki in za hiše, ki stoje ob poti Cankarjeve matere, oblikoval vogalnike s Cankarjevo podobo, kiparka Alenka Vidrgar pa bo Cankarjev dom Vrhnika obogatila z literatovim portretnim reliefom. Leto bodo omenjeni in še številni akterji z Vrhnike obeležili tako doma kot na gostovanjih po drugih slovenskih krajih ter v tujini.

Obeleževanje Cankarjevega leta tudi drugod po Sloveniji

Tudi v drugih slovenskih krajih se bodo poklonili Cankarju. Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, bodo pri projektu sodelovali številni pooblaščeni muzeji. Osrednji projekt pripravlja Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML) v sodelovanju s Cankarjevim domom in Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK). MGML se usmerja v Cankarjevo življenje, njegovo pot od Vrhnike do Dunaja in nazaj, Cankarjev dom se bo posvetil vplivom na njegovo mišljenje in delo (Ivan Cankar in Evropa/Med Shakespearom in Kafko), NUK pa korespondenci (Jaz sem Cankar - in to ti pove vse).

V NUK bodo obletnico počastili tudi z zbirko Ivan Cankar Digital Classroom, na portalu dLib pa je že dostopna učna zbirka o Cankarju. Sicer večina slovenskih splošnih knjižnic v letu 2018 načrtuje tematske razstave o Cankarjevem življenju in delu. Nekatere knjižnice se bodo poslužile tudi digitalizacije. V Knjižnici Mirana Jarca iz Novega mesta bodo digitalizirali Cankarjeva pisma Karlu Slancu, v Knjižnici slepih in slabovidnih Minke Skaberne pa bodo izvedli prilagoditev nekaterih njegovih del, ki slepim in slabovidnim še niso dostopna, v zvočno različico ali brajico.

Načrtovano je tudi vključevanje lokalnih skupnosti in drugih zainteresiranih skupin. V okviru projekta Muzej v malem, ki poteka pod okriljem MGML, bodo sodelujoči v sodelovanju z Društvom za izvajanje filmske vzgoje Slon pripravili tri animirane filme Cankarjevih črtic, v pomladnih mesecih pa bodo posneli tudi zabaven črno-beli filmček na temo literatovega življenja in dela. S priložnostnimi razstavami bodo Cankarjevo leto obeležili še muzeji iz Celja, Kočevja in Velenja, Galerija Božidar Jakac in Švicarija.

Cankarju bo pod okriljem Javne agencije za knjigo RS posvečen tudi nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture Rastem s knjigo, številna velika slovenska gledališča pa bodo v aktualni sezoni v svojih programih uprizorili katero od Cankarjevih del.

JSKD bo na državni ravni leto obeležil predvsem v sklopu gledališke in literarne dejavnosti. Gledališke skupine bodo spodbujali k ustvarjanju predstav, nastalih po Cankarjevih dramah ali motivih njegovih del, posebno pozornost bodo posvetili mladinski populaciji v okviru projekta ŠtudenTeater. Odraslo populacijo bodo v Cankarjevo leto pritegnili z literarnim natečajem V zavetju besede, Teden ljubiteljske kulture pa se bo Cankarju poklonil z velikim nacionalnim odprtjem 10. maja na Brdu pri Kranju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/leto-2018-bo-leto-velikega-slovenskega-pisatelja-ivana-cankarja