Maskin simpozij "Kaj je ime?"

Avtor: Maska

Simpozij, ki ga organizira Maska v sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti Metelkova in Kinodvorom, bo potekal 10. in 11. januarja 2018.


Foto: Arhiv Maska

Simpozij Kaj je ime? spremlja pregledno razstavo Janez Janša® Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani od 18. oktobra 2017 do 18. februarja 2018 (kustos je Domenico Quaranta, producirata pa jo Moderna galerija /MG+MSUM/ in Aksioma – Inštitut za sodobno umetnost, Ljubljana).

O simpoziju

Osebna imena označujejo subjekte v družbenem in političnem okolju in omogočajo, da se posamezniki razlikujejo med seboj. Imena pa so lahko tudi dejavniki deregulacije subjektov, pa tudi vladnih postopkov. Imena so performativna - tistega, ki ga označujejo, lahko 'zastopajo' enako kot ga lahko destabilizirajo. Osebna imena delujejo kot vmesnik med posamezniki in družbo. Hkrati pa so imena prazni označevalci, saj 'čakajo', da jih napolni nosilec, da iz imena nastane 'osebno' ime. Kako ime deluje? Kako subjekti delujejo z lastnimi imeni? Ali če parafraziramo J. L. Austina, "kako napravimo kaj z imeni?"

Na simpoziju obravnavamo primere, v katerih imena med drugim postavljajo pod vprašaj subjektivnost, avtorstvo in režime poimenovanja, s poudarkom na preimenovanju in delu umetnikov Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše, ki so leta 2007 družno spremenili ime v ime tedanjega predsednika slovenske vlade. Ločnice med njihovim življenjem in umetnostjo so se začele zabrisovati na najrazličnejše nepričakovane načine. Od tedaj živijo svoja zasebna in javna življenja ter delajo posamično in skupinsko z istim imenom ter tako raziskujejo filozofske, psihološke, politične, biopolitične, zgodovinske, pravne, ekonomske, lingvistične in družbene implikacije spremembe imena. Pri tem so svoje življenje spremenili v trajajoči performans, svojo umetnost pa v močno sredstvo za razmislek o konvencijah in za razpravo o statusu in funkciji institucionalnih označevalcev, povezanih z identiteto, kot so podpis, potni list, osebna izkaznica ter kreditne in plačilne kartice.

Program simpozija

10. januar 2018, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Maistrova 3, Ljubljana

11.00
Predstavitev tematske številke revije Performance Research, On Names
Z gostujočima urednikoma Konstantino Georgeou in Janezom Janšo

11.30
Aldo Milohnić: KAKO NAPRAVIMO KAJ Z IMENI IN PODPISI
O politiki performativnega (pre)imenovanja

12.00
Urša Chitrakar: ALI UMETNOST KRŠI ZAKON?
Nekateri pravni vidiki umetnosti Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše

12.30
Razprava

Odmor za kosilo

15.30
Mala Kline: O UMETNOSTI MED AVTONOMIJO IN NEAVTONOMIJO
Projekt Janez Janša Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše

16.00
Konstantina Georgelou: JANEZ JANŠA: DEJANJA POLITIZACIJE S POMOČJO UMETNOSTI

16.30
Lev Kreft :VSE O JANEZU JANŠI

17.00
Razprava

Kinodvor, Kolodvorska ulica 13, Ljubljana

19.30
Jaz sem Janez Janša
Projekcija dokumentarnega filma (2012)
Sledila mu bo predstavitev knjige Janez Janša and Beyond z avtorji besedil:

Mladen Dolar: KAJ JE IME?

Jela Krečič: V IMENU IMENA

Robert Pfaller: OD ISTEGA DO VEČ. KOMIČNOST IN POETIKA PROLIFERACIJE

11. januar 2018, Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM)

15.30
Predstavitev razstavnega kataloga in voden ogled razstave Janez Janša®
S kustosom razstave Domenicom Quaranto

Povezava: Več informacij

***

Kaj je ime? je del izobraževalnega programa Seminarja sodobnih scenskih umetnosti, ki ga od leta 2001 kontinuirano organizira Maska.

Simpozij je konceptualno povezan s konferenco Concept/s, ki jo organizira Aufhebung – mednarodno heglovsko združenje – potekal pa bo v Ljubljani od 11. do 14. januarja 2018.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/maskin-simpozij-kaj-je-ime