V Kranju premiera sodobne sodne drame Teror

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču Kranj bosta drevi podelitev nagrade Julija in premiera krstne slovenske izvedbe sodobne drame Teror nemškega avtorja Ferdinanda von Schiracha. Aktualno predstavo o terorizmu, odgovornosti, pravu in morali režira Eduard Miler. Posebnost sodne drame pa je v tem, da za zaključek kot porota poskrbijo gledalci.


Foto: Arhiv PG Kranj

Teror je med trenutno najbolj uprizarjanimi deli na evropskih odrih in po svetu. Dramsko besedilo von Schiracha, ki je sicer odvetnik, specialist za kazensko pravo, odpira vrsto etičnih in moralnih vprašanj o politiki, pravu, človekovih pravicah in psihologiji sodobne družbe, ki živi v stalnem strahu pred novimi terorističnimi napadi.

Gre za zgodbo o vojaškem pilotu Larsu Kochu, ki je sestrelil ugrabljeno civilno potniško letalo in s tem ubil vseh 164 potnikov, vendar z namenom, da bi rešil 70.000 obiskovalcev nogometnega stadiona, kamor so teroristi nameravali strmoglaviti ugrabljeno letalo. Ob tem je tehtal življenje z življenjem in poskusil izbrati manjše zlo.

Predstava se dogaja v sodni dvorani, kjer poteka sojenje pilotu. Skozi sodni proces se zvrstijo argumenti tako za obsodbo kot za oprostitev obtoženega. O tem, ali je kriv ali ne, pa z glasovanjem odločijo gledalci. Glede na njihovo odločitev sta predvidena tudi dva možna konca predstave, torej razglasitev obsodilne ali oprostilne sodbe.

Drama odpira vrsto vprašanj in dilem, med njimi vprašanje človekovega dostojanstva in vprašanje odgovornosti, zakaj se na teroristično grožnjo niso odzvali tisti sistemi, ki bi se morali. "Teme se ena za drugo v izvrstnih kreacijah igralcev luščijo kot čebula, plast za plastjo in na koncu publiko čaka težka odločitev," je meni umetniška vodja Prešernovega gledališča Marinka Poštrak.

Po premieri, ki bo drevi ob 19.30, bodo v Prešernovem gledališču prvič podelili nagrado Julija. Nagrado bo prejel eden izmed članov domačega igralskega ansambla, in sicer za izjemno igralsko stvaritev v pretekli sezoni. Po vsaki predstavi v minuli sezoni se je občinstvo izrekalo o tem, katera igralska stvaritev jih je najbolj prevzela. Na podlagi preštetih glasov se je izpostavilo pet igralcev oziroma njihovih vlog, ki so dobili največ glasov, med katerimi bo zmagovalca izbrala strokovna žirija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kranju-premiera-sodobne-sodne-drame-teror