Ta veseli dan kulture v Slovenskem narodnem gledališču Maribor

Avtor: SNG Maribor

Tudi letos bodo v nedeljo, 3. decembra, svoja vrata odprli številni nacionalni in občinski kulturni zavodi, zvrstile se bodo brezplačne razstave, vodenja, delavnice in predstave.


Juri Muri v Afriki / Foto: Tiberiu Marta

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bo ob 10. in 17. uri Vodnik po gledališču, ki ga bosta vodila člana igralskega ansambla mariborske Drame Mateja Pucko in Matevž Biber. Z njunim vodenjem, razlagami in komentarji si boste lahko ogledali prostore Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Predstavila vam bosta več kot 160-letno zgodovino gledališča v Mariboru. Videli boste zakulisje gledališča, posamezne odre, kjer boste lahko obiskovalci tudi kaj odrecitirali, odpeli ali odplesali. Spoznali boste gledališke poklice in se seznanili z različnimi načini umetniškega in tehničnega ustvarjanja dramske, operne in baletne umetnosti ter videli pestro paleto gledaliških delavnic (šiviljsko, čevljarsko, frizersko in maskersko), s katerimi gledališče ohranja znanja in spretnosti mojstrov omenjenih obrti. Za ogled v vsakem terminu je na voljo 70 vstopnic. Nekaj vstopnic je še mogoče dvigniti pri gledališki blagajni.

Ob 11. uri pa bo na Komornem odru na sporedu predstava za otroke Juri Muri v Afriki. Juri Muri, "tisti, ki je s hruške pal", je trmast deček, ki se noče umivati. Ker sovraži vodo, milo in brisače, se lepega dne odloči pobegniti v Afriko. Čez morje ga ponese galeb, ko pa prispe v Afriko, naleti na nevarne in grozljive zveri. A noj ga potolaži, naloži ga na hrbet in mu po dolgem in počez razkaže afriška čudesa. Kmalu osvoji puščavo in živali ga sprejmejo za svojega prijatelja. Predstavo po znameniti pesmici Toneta Pavčka je režirala Branka Nikl Klampfer. Igrata Matija Stipanič in Maša Žilavec. Obiskovalcem so podarili 80 vstopnic.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ta-veseli-dan-kulture-v-slovenskem-narodnem-gledaliscu-maribor-3