V Kinodvoru premierno zavrteli dokumentarec o Borisu, Mileni in Radku

Avtor: STA

V Kinodvoru so v ponedeljek premierno predvajali dokumentarni film Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba Rajka Grlića in Matjaža Ivanišina o nastajanju gledališke predstave Dušana Jovanovića Boris, Milena, Radko. Film pripoveduje univerzalno zgodbo o odnosu med resničnim in izmišljenim, zgodbo o odnosu med osebnim in javnim dojemanjem umetnosti.


Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Dokumentarec o gledališki predstavi Boris, Milena, Radko ter o štirih zelo znanih osebah, ki so jo ustvarile - o pisatelju in režiserju Dušanu Jovanoviću, igralki Mileni Zupančič ter igralcih Radku Poliču in Borisu Cavazzi -, je na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za posebne dosežke.

Žirija je takrat zapisala, da sta slovenski režiser Ivanišin in njegov hrvaški kolega Grlić ustvarila tako doživeto meditacijo o izjemni vztrajnosti ljubezni kot tudi ekspresivno parabolo o staranju in veličasten poklon morda najmočnejši generaciji slovenskih gledaliških in filmskih ustvarjalcev. "Ampak še pred vsem tem gre za film, ki bi s svojo izjemno toplino lahko talil ledenike, tudi tiste največje."

Film je zgodba o ljubezenskem trikotniku in o večplastnem ter popolnoma odkritem prepletanju javnih umetniških podob in osebnih življenj protagonistov. Dokumentira štirimesečni proces nastajanja gledališke predstave od prve vaje do premiere, odstira osebno življenje umetnikov ter hkrati pripoveduje zgodbo o odnosu med resničnostjo in domišljijo, o odnosu med dejstvi in fikcijo.

Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba po oceni režiserjev govori o odnosu med zelo osebnim in med javnim pogledom na umetnost, o našem nagnjenju do prepletanja najintimnejših življenjskih izkušenj z zgodbami, ki jih ustvarjamo in pripovedujemo: "To je film, ki poskuša definirati, kaj od (iz)povedanega je ekshibicionizem in kaj je iskreno in včasih tudi boleče soočenje s samim seboj."


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kinodvoru-premierno-zavrteli-dokumentarec-o-borisu-mileni-in-radku