Mlade in manj mlade v Mariboru nagovarja Drugajanje

Avtor: STA

V Mariboru se danes začenja 16. mednarodni festival Drugajanje 2017, ki nastaja v sodelovanju med ljubljanskim zavodom Bunker in mariborsko II. gimnazijo. Mladim in manj mladim v mestu prinaša angažirano sodobno uprizoritveno umetnost, pri čemer jih poskuša nagovoriti tako kot gledalce kot ustvarjalce.


Foto: Andrej Lamut

"Letošnje Drugajanje nagovarja mlade, pa tudi vse ostale, z vrhunsko domišljenimi uprizoritvenimi postopki, ki gledalca ne spustijo z vajeti v udobje stola v temi. Že Brecht se je uprl interpretaciji umetnosti kot ogledala družbi. Razmišljal je o umetnosti kot o kladivu, s katerim sooblikujemo svet - letošnje predstave pa umetnost uporabijo bolj kot sredstvo, s katerim svet sicer uzremo v drugi luči, poskušamo najti nastavke rešitev, drugih interpretacij, a mu - tudi v maniri mladostniške navihanosti - pokažemo jezik!" je v uvodu izpostavila izvršna producentka festivala Alma R. Selimović.

V sodelovanju s 4. sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder bodo v Maribor pripeljali Prvo altrustično predstavo Marka Bulca. "Prva altruistična predstava korenini v Bulčevi frustraciji in nezadovoljstvu z večino videnih artivističnih projektov (tudi avtorjevih), ki nesrečne, nepravične, nezakonite in podobne mizerne situacije drugega in drugih izkoriščajo za samopromocijo in krepitev umetniškega ega ter so večinoma samozadostno vpeti v meje umetniškega sistema," so pojasnili pri Bunkerju.

Predstava bo na ogled v sredo v prostorih Narodnega doma Maribor. Danes bo festival začela zasedba EnKnapGroup & Nature Theater of Oklahoma s projektom Zasledovalci sreče, ki bo uprizorjena v amfiteatru II. gimnazije. Na mariborski železniški postaji bo v torek nastopila Rima Najdi, ki živi med Bejrutom in Berlinom, v četrtek pa v Salonu uporabnih umetnosti estonski umetnici Flo Kasearu in Andra Aaloe s Kostumsko dramo.

Od leta 2012 je namreč festival Drugajanje vpet v mrežo Festivals in transition. Gre za mrežo 13 festivalov, ki si trenutno v okviru projekta Urban Heat prizadeva z umetniškimi raziskovanji proučevati razmerja med mestom in umetnostjo ter nevidnimi skupnostmi v mestih.

Festival, ki ima v zadnjih letih tudi mednarodni značaj, je nastal na pobudo ravnatelja II. gimnazije Ivana Lorenčiča v želji, da se mlade seznani s sodobno uprizoritveno umetnostjo ter da se predstave, ki tu redko gostujejo, pripelje v Maribor. Dijakom omogočajo priprave na predstave v razredih, pogovore z umetniki in delavnice.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mlade-in-manj-mlade-v-mariboru-nagovarja-drugajanje