Umetniško delovanje v družbenem kontekstu bo osmišljala Nova pošta

Avtor: STA

Slovensko mladinsko gledališče (SMG) in Maska Ljubljana danes vabita na odprtje Nove pošte, eksperimentalnega projekta, v okviru katerega se bodo številni ustvarjalci vso sezono posvečali osmišljanju umetniškega delovanja v družbenem kontekstu ter razumevanju in navzočnosti umetnosti v širšem družbenem dogajanju.


Foto: Arhiv Maska, SMG

Nova pošta, postavljena na lokacijo nekdanje dvorane SMG Stara pošta na Robbovi ulici 15, ni eksperimentalen projekt le na ravni ustvarjanja, temveč predstavlja novost tudi kot produkcijski model. Njegovi ustvarjalci bodo razmišljali, se odzivali, ustvarjali, intervenirali ter vzpostavljali prostor dialoga, srečevanj in soočanj.

Hkrati bodo umetniško tvegali in poskušali preseči standardizacijo, kakršna vedno bolj obvladuje načine dela v gledališčih in umetnosti nasploh in tudi končne umetniške izdelke postavlja v predvidljive okvirje, zaradi katerih je njihov družbeni odzven komaj zaznaven ali ničen, so napovedali pri SMG in zavodu Maska.

Med sodelujočimi so Primož Bezjak, Urška Brodar, Žiga Divjak, Daša Doberšek, Iztok Drabik Jug, Sebastijan Horvat, Janez Janša, Alja Kapun, Uroš Kaurin, Mato Marinček, Katarina Stegnar, Igor Vasiljev, Vito Weis in Gregor Zorc.

Več o samem projektu pri SMG niso povedali, skop s pojasnili je bil tudi eden od ustvarjalcev Žiga Divjak. Kot je povedal, je to namen projekta, in napovedal, da bo več jasnega že na nocojšnjem odprtju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umetnisko-delovanje-v-druzbenem-kontekstu-bo-osmisljala-nova-posta