Boris Cavazza bo prejel nagrado bert Društva slovenskih režiserjev

Avtor: STA

Društvo slovenskih režiserjev bo drevi Borisu Cavazzi podelilo nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre. Kot so oktobra zapisali v utemeljitvi, Cavazzi maske veličine ni bilo nikoli treba nadevati ali odlagati, ker je nikoli ni potreboval - največji vedo, da zadošča, če si samo človek s človeškim obrazom.


Boris Cavazza / Foto: Daniel Novakovič, STA

Društvo slovenskih režiserjev je letošnjega nagrajenca razglasilo pred približno mesecem dni. Drevišnjo podelitev nagrade v Slovenski kinoteki bodo pospremili s predvajanjem filma po nagrajenčevem izboru - Leta odločitve režiserja Boštjana Vrhovca iz leta 1984, v katerem je zaigral.

Cavazza je za svoje delo prejel že številne nagrade. Kot je povedal, je vsake nagrade vesel. Tudi te, ob kateri se mora zahvaliti vsem režiserjem, s katerimi je delal. Vendar gre, kot je dodal, za režiserje, ki so v glavnem že vsi pokojni.

Sicer pa, kot je povedal, "človek pričakuje, da bo delal", sam pa je že toliko star, da ni več toliko vlog za njegovo starost. Da se je vpisal na igralsko akademijo, je bil sicer čisti slučaj. "Sem padel noter, potem mi je postalo zanimivo in sem ostal v tem poklicu," je še povedal Cavazza.

Nagrado so Cavazzi namenili dobra dva tedna zatem, ko je na Festivalu evropskega in mediteranskega filma v Piranu prejel nagrado za igralski prispevek k slovenskemu filmu. Slednjo je Cavazza pospremil z besedami, da nagrad ne potrebuje, da bi raje kakšno vlogo v filmu.

"In prav ima - film ga potrebuje in hoče, vedno ga je in vedno ga bo, tega ne moreta nadomestiti nobena nagrada in nobena utemeljitev," so konec oktobra zapisali na Društvu slovenskih režiserjev.

V utemeljitvi so izpostavili tudi igralčevo "neverjetno senzibilnost, s katero blesti na platnu" ter zapisali, da je Cavazza postal "naš filmski maček - kot Belmondo, a boljši igralec; kot Brando, a bolj zdrave pameti; kot Steve McQueen, a ni bil ne junak ne antijunak, predvsem pa sam o sebi nikoli ni govoril v presežnikih in naučenih frazah".

Spomnili so na nekaj filmov, v katerih je zaigral: od Muke po Mateju, Vdovstvo Karoline Žašler in To so gadi, do novejših vlog v filmih Primer Feliks Langus, Kratki stiki, Piran, Osebna prtljaga in v mnogih bravurah v kratkih filmih.

Cavazza je prejel že številne nagrade, med njimi nagrado tantadruj za življenjsko delo, Borštnikov prstan, Župančičevo nagrado, Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada ter več Borštnikovih nagrad.

Nagrado bert, poimenovano po slovenskem filmskem in gledališkem igralcu Bertu Sotlarju, Društvo slovenskih režiserjev podeljuje od leta 2014, ko jo je kot prva prejela igralka Štefka Drolc. Letos jo je aprila posthumno namenilo Ivi Zupančič, zdaj je z njo nagradilo še Cavazzo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/boris-cavazza-bo-prejel-nagrado-bert-drustva-slovenskih-reziserjev