V ljubljanski Drami igra po motivih o pastirčku, ki pridobi čudežno moč

Avtor: STA

V SNG Drama Ljubljana bodo v soboto za najmlajše gledalce krstno uprizorili predstavo po znani legendi o pastirčku, ki pridobi čudežno moč. Avtorstvo besedila podpisujeta Eva Kraševec in Maja Sever, zadnja je prevzela tudi režijo. Predstava z naslovom Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak izhaja iz sodobnega doživljanja otroške igre.


Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Dolgoletno članico Drame Majo Sever je k režiji otroške predstave povabil ravnatelj Igor Samobor, ki je, kot je povedala na včerajšnji novinarski konferenci, presodil, da hiša po nekajletnem premoru potrebuje lastno predstavo za siceršnji otroški abonma. Ker je sezona posvečena 150-letnici Dramatičnega društva, so izbrali slovenski tekst, iz katerega po režiserkinih besedah nastaja vizualno in zvočno bogata predstava.

V svojem režijskem prvencu se Maja Sever skupaj z ostalimi ustvarjalci poigrava z otroško domišljijo in tem, do kam lahko otroke pripelje igra. Soavtorici besedila Evi Kraševec se pri otroških predstavah zdi pomembno sporočilo, zato so se odločili za drugi del naslova, s katerim želijo namigniti na Petra Klepca, revnega in šibkega pastirčka kot junaka z izrazito usodo, v kateri se svojo moč nauči uporabljati s plemenitostjo in etično držo. Kot je še povedala, sta se pri dramatizaciji naslonili na različne vire o tej legendi ter na njene literarne predelave, pri čemer je bila ena ključnih pripovedka Franceta Bevka.

Pri glasbeni podobi, za katero je poskrbel Milko Lazar, so se zavestno odločili za odmik od aktualnih popularnoglasbenih trendov. Otroci, stari od 5 do 12 let, ki jim je predstava namenjena, se bodo tako v pravljični pastirski svet potopili ob vnaprej posnetih zvokih klasičnih instrumentov: klavirja, harfe in violončela "s solističnimi izpovedmi" ter "neke vrste pastirskim orkestrom".

Vizualno podobo magičnega pastirskega sveta, ki se v danes zdi izredno oddaljen, je s sceno, kostumi in oblikovanjem lutk priskrbela Barbara Stupica, ki je pojasnila, da jo je zgodba o Petru Klepcu z nekimi poganskimi rituali samodejno povlekla v preprostost, čisto geometrijo in skopost barv. Lektorica Tatjana Stanič pa se je trudila, da bi predstava tudi na jezikovni ravni odražala stik med mističnostjo, starodavnostjo in sodobnostjo.

V njej nastopajo Nik Škrlec, Eva Jesenovec, Maja Končar, Zvone Hribar, Mia Skrbinac, Gašper Jarni in Gašper Kunšek. Kot je povedal Škrlec, ki je prevzel vlogo Petrčka, so na eno od vaj povabili tudi prvošolce, da bi ugotovili, kako se otroci igrajo danes.

Uprizoritev napoveduje nekoliko neobičajen gledališki list v obliki igralne table, ki na obeh straneh ob ilustracijah Barbare Stupica vsebuje igri z različnimi nalogami.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-drami-igra-po-motivih-o-pastircku-ki-pridobi-cudezno-moc