Danuša Škapin bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Danuša Škapin

Danuša Škapin, profesorica francoščine in slovenščine, zaposlena na Centru RS za poklicno izobraževanje, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Darje Štarkl. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Baalram Roka Vilčnika.


Danuša Škapin / Foto: Osebni arhiv

Zanimivo, kako je v življenju vse povezano. Ljuba sodelavka Darja me je nominirala za tole odgovorno nalogo in jaz sem izbrala delo avtorja, zaradi katerega se je verjetno spomnila name, saj sva obe gledali njegovega odličnega Tarzana v ljubljanski Mali drami in se ob njem zabavali.

Baalram Roka Vilčnika je bil zame privlačnost na prvi prizor. Ko sem ga začela brati, nisem mogla več nehati. Le kaj se zgodi, ko se srečata Hamlet, obremenjen z umorom svojega očeta, in Ojdip v vlogi novega moža njegove matere? Kakšno vlogo v zgodbi igrata izmuzljivi Jago in neodvisna Nora? Kako pridemo do kralja Leara, ki v samoti z grozo spozna svojo zaslepljenost? In ko se pojavi še Godot, tam, kjer ga res ne bi pričakovali … Ampak vsega res ne morem povedati.

Avtor ves čas spretno tke povezave med klasičnimi deli svetovne književnosti, tako da se vse skupaj bere kot »deja vu« ali pa »deja lu« (že prebrano). Delo vsekakor priporočam svojemu sinu Jakobu in ostalim srednješolcem, saj bodo v njem prepoznali vsa domača branja :). Za nadaljnje branje pa poleg njega nominiram tudi sodelavko Špelo in se že veselim, kaj bo napisala.

Povezava: rokgre: Baalram


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danusa-skapin-bere-sodobno-slovensko-dramo