Brezmadežna/Immaculata v Guadalajari

Avtor: SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z uprizoritvijo Brezmadežna/Immaculata po romanu Colma Tóibína Marijin testament odpravila na gostovanje v Guadalajaro v Mehiko. Uprizoritev, v kateri nastopa Nataša Matjašec Rošker, bo v soboto, 4., in v nedeljo 5. novembra 2017, na sporedu v novo odprtem, v tem trenutku najmodernejšem umetniškem kompleksu v Latinski Ameriki El Conjunto de Artes Escénicas.


Foto: Aljoša Rebolj

Z romanom Marijin testament (2012) je eden najuglednejših sodobnih irskih pisateljev Colm Tóibín humaniziral  Kristusovo mater in ji končno podelil lastni glas. »Dva tisoč let se piše biografija Marije, Kristusove matere; naslikana in zapisana je neštetokrat, a vsaka pokrajina njene zgodbe ima isti motiv: motiv ženske, ki je izgubila sina. Samota ob izgubi je neskončna, zgodovina izgube je nepojasnjena, njeno potovanje je potovanje po robu, kjer se vsaka misel spremeni v ostrino noža, rana pa se nikoli ne zaceli,« je za gledališki list predstave Brezmadežna zapisala Livija Pandur, ki je po smrti režiserja Tomaža Pandurja dokončala uprizoritev.

Scenograf je Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, lektor Janez Bostič, avtorja glasbe Boris Benko, Primož Hladnik (Silence), sodelavci pri predstavi Branko Jordan, Tibor Hrs Pandur, Edward Clug, Andreja Japelj, Marjeta Borštnar Mini. Oblikovalka svetlobe je Vesna Kolarec, fotograf Aljoša Rebolj.

Brezmadežna/Immaculata je po uspešni premieri septembra 2016 gostovala po Sloveniji, v Madridu v Španiji in bila uvrščena v tekmovalni spored Festivala Borštnikovo srečanje.

Guadalajara je glavno in največje mesto mehiške države Jalisco. Metropolitansko območje Guadalajare, ki vključuje sedem sosednjih občin s prijavljenim prebivalstvom v višini 4.328.584 (podatek iz leta 2009), je drugo najbolj naseljeno metropolitansko območje v Mehiki, po Mexico Cityju. Guadalajara je deseto največje mesto v Latinski Ameriki po velikosti populacije, urbanih območjih in bruto domačem proizvodu. Je močan poslovni in gospodarski center.

Univerzitetni kulturni center Conjunto de Artes Escénicas, uradno odprt  21. oktobra letos, predstavlja steber kulturnega življenja mehiškega Zahoda. Zasnovan je bil, da bo obogatil že doslej bogato kulturno življenje. Njegov namen je v urbanem okolju združiti umetnost, učenje, zabavo in informacijske tehnologije. Center ima nalogo biti katalizator idej, prostor srečanja, platforma izmenjave, ki odpira nove odnose in povezovanja, nov občutek skupnosti, identitete, trajnosti in ponosa.

Odlikuje ga najmodernejša infrastruktura, potrebna za izvedbo uprizoritvenih umetnosti, in je najmodernejši umetniški kompleks v Latinski Ameriki. Kljub veliki kapaciteti štirih dvoran je zasnovan tako, da zagotavlja edinstveno intimnost v komunikaciji med gledalci in umetniki, še posebej v Dvorani II z 900 sedeži, kjer je na sporedu Brezmadežna.

Mehiško občinstvo si bo v okviru Hommagea Tomažu Pandurju pred Brezmadežno lahko ogledalo tudi Fausta v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Povezava: Conjunto de Artes Escénicas


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/brezmadezna-immaculata-v-guadalajari