Na Ptuju premiera El Khatibove predstave Naj bo konec lep

Avtor: STA

Na odru ptujskega mestnega gledališča bo jutri premierno prikazana predstava Naj bo konec lep, ki jo je Mohamed El Khatib spisal na podlagi intervjujev s svojo materjo. Krstna uprizoritev monodrame, v kateri se predstavi Robert Waltl, je koprodukcija z Mini teatrom Ljubljana in Novim kazalištem iz Zagreba, za režijo je poskrbel Ivica Buljan.


Foto: Mark Požlep

Francoski pisatelj, režiser in performer maroških korenin je želel napisati dramsko besedilo na podlagi intervjujev, ki jih je naredil s svojo materjo, a je leta 2012 njena smrt prezgodaj končala zastavljeni projekt.

Nastala je zlepljenka časopisnih izrezkov, elektronskih in telefonskih sporočil, transkripcij pogovorov, videov ter kratkih dialogov z očetom. Ves material združuje fikcijo in dokumentarnost in ponuja vpogled v intimnost življenja, zaznamovanega s smrtjo, ter se dotika vprašanj družine, države, maternega jezika, spominov, žalovanja.

Kot pravi prvi mož ptujskega gledališča Peter Srpčič, gre za ganljivo avtobiografsko pripoved, ki je mestoma zajedljivo boleča, pogosto pa tudi zabavna in pretanjeno prepleta osebno z univerzalnim. Avtor je v njej združil skupek življenjskih materialov, ki jih je zbiral od maja 2010 do avgusta 2013, pri tem pa, kot je zapisal, ni vedno prosil za potrebne avtorizacije in si ni postavljal vprašanj meja, spodobnosti ter previdnosti.

"Zbral sem vse, kar sem lahko, in sestavil novo celoto. Vse se je dogajalo hitro in brez vnaprejšnjih premislekov. Ta dokumentarna fikcija je predstavljena bolj ali manj linearno in kronološko. Nikakršnega suspenza ni, vemo, da mama na koncu umre in da je njen sin zelo žalosten. Vemo tudi, da bi ravnal drugače, če bi lahko vse naredil še enkrat. Bil bi popoln sin," je zapisal El Khatib.

Njegova ganljiva avtobiografska pripoved, ki ponuja pogled na intimnost življenja, je bila leta 2016 nagrajena z najpomembnejšo francosko dramsko nagrado - veliko nagrado za dramatiko. Velik uspeh je El Khatib dosegel na festivalu v Avignonu, na pravkar trajajočem prestižnem pariškem gledališkem festivalu Festival d'automne pa se predstavlja s kar tremi predstavami.

Francoski umetnik pri svojem delu skuša dramo soočati z drugimi mediji, kot so film, video, instalacija in časopisje, v samo enem letu pa je postal največje odkritje francoskega novega gledališča.

Pravkar nastala slovenska uprizoritev "osmrtnice v enem dejanju" je bila sicer septembra prvič prikazana na festivalu sodobnih idej Indigo, po ptujski premieri pa bo v ljubljanskem Mini teatru prvič na ogled 3. novembra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ptuju-premiera-el-khatibove-predstave-naj-bo-konec-lep