Premiera zaokroženega opusa Sinestezija Matjaža Fariča

Avtor: Flota, STA

Enkraten dogodek, ki zaokrožuje opus​ Sinestezija​ režiserja, koreografa in plesalca Matjaža Fariča, bo na sporedu danes, 27. oktobra, ob 20. uri v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana.


Foto: Sunčan Stone

V zavodu Flota pripravljajo premiero uprizoritve Sinestezija, ko bodo gledalci v enem večeru lahko videli tri predstave hkrati, združene v novo celoto, ki sinestezijo osvetli iz različnih zornih kotov, od estetike do etike.

Združene bodo predstave Rdeča-sled, avtorska solo plesna predstava, plesna predstava Sinestezija ter gledališka predstava Človek, ki je okušal oblike.

Opus Sinestezija je nastal ob 30-letnici umetniškega delovanja koreografa, režiserja in plesalca Matjaža Fariča. V plesnem solu, plesni in gledališki predstavi na različne načine razpira fenomen sinestezije, ko zaznava poteka skozi več čutov hkrati in ima zvok lahko tudi okus, vonj barve, okusi oblike ...

V predstavi igrajo Klemen Janežič, Iztok Drabik Jug in Tomaž Gubenšek, plešejo pa Kaja Janjič, Jerca Rožnik Novak, Kristina Rozman, Urša Rupnik, Leon Marič ter Matjaž Farič. Kostumografijo je oblikovala Sanja Grcić, dramaturgijo Staša Bračič, svetlobo bosta oblikovala Zoran Grabarac in Igor Remeta.

Dramatizacija je nastala na podlagi dialogov iz knjige The Man Who Tasted Shapes ameriškega avtorja Richarda E. Cytowica, v kateri je predstavljen fenomen sinestezije v različnih kontekstih.

Ameriški nevrolog s tem ponudi provokativne iztočnice za razmislek o človečnosti nasploh. Njegovo raziskovanje sinestezije je odprlo številna vprašanja, povezana s prevelikim zaupanjem v tehnologijo, razmerju med znanostjo in religijo ter etičnimi vprašanji o odnosu zdravnikov do drugih ljudi.

Sinestezija je sposobnost doživljanja več občutkov hkrati, čeprav je vzdražen le en čutni organ. Ni bolezensko stanje in pojav je nenormalen le v tem, da je statistično redek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-zaokrozenega-opusa-sinestezija-matjaza-farica