Zaničniško odmaševanje suverenosti

Avtor: Benjamin Zajc

Pogovor z Andrejem Rozmanom Rozo


Foto: Nada Žgank

Odmaševanje je politična predstava, ki meji na obred. Vsaka ponovitev ima namreč novo pridigo, nove pesmi, včasih tudi nove pevce. O tem zanimivem projektu sem se pogovarjal z očetom Odmaševanja, Andrejem Rozmanom Rozo:

»Projekt obstaja že zelo dolgo, začeli smo ga 2009 in ga v enem letu že imeli v tem formatu, kot ga vidite danes – odmaševanje. Samo, da se je potem zelo širil. Zdaj imamo ogromno pesmi, imamo še veliko več, za vsaj eno uro več in tudi ta material včasih še igramo. Danes ga pač nismo. To Odmaševanje se lahko z izborom pesmi naredi krajše ali pa daljše – od pol pa tudi do tri ure.«

Roza je še dodal, da je bila tudi njegova politična kampanija del tega projekta, saj meni, da je vloga predsednika biti verski vodnik. Včerajšnji obred je ubral srednjo pot, trajal je uro in 45 minut. V tem času smo slišali kar nekaj humornih in družbenokritičnih Rozinih pesmi ter njegovo pridigo o slovenskem jeziku, politiki in suverenosti.

***
Vsebino Biltenov 52. Festivala Borštnikovo srečanje in [B]bloga ustvarjajo študentke in študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter mariborske in ljubljanske Filozofske fakultete.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zanicnisko-odmasevanje-suverenosti