Mariborska Medeja najboljša predstava na Gavellinih večerih

Avtor: SNG Maribor, STA

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je z Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića na 32. festivalu »Gavelline večeri« osvojila dve nagradi. Člani žirije, Ivana Buljan Legati, Sebastijan Horvat in Damir Karakaš, so jo izbrali za najboljšo uprizoritev ter ji podelili grand prix, Nataša Matjašec Rošker pa je prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo.


Foto: Damjan Švarc

Evripidovo Medejo, ki je bila premierno v mariborski Drami uprizorjena 13. januarja 2017, je režiral eden najbolj provokativnih, nekompromisnih, avtorsko najmočnejših režiserjev bivše Jugoslavije Oliver Frljić, ki je ob premieri povedal: »Beroč Medejo, sem svoj interes osredotočil na položaj ženskega subjekta v sodobni družbi, subjekta, ki zaradi svoje spolne identitete spada v nek specifičen režim vidne in nevidne strukturalne diskriminacije. Zanimalo me je tudi, kako Medeja danes izvršuje svojo spolno vlogo – tako kot jo je napisal Evripid ali na nek drug način.« Nastopili so Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Peter Boštjančič, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.

Utemeljitev: Najboljša ženska vloga – Nataša Matjašec Rošker

»Nataša orisuje, oživlja in uteleša Medejo skozi njeno možno moško revolucionarno in strastno naravo. Kljub močnim preskokom v svojem natančno strukturiranem govoru, ki se z lahkoto prelevi v telo ali pa se mu zoperstavlja, povzroči njena potopitev v senzibilnost pretresljivo streznitev. Medeja postane lik, ki vse prežema, pri katerem imamo nenehno občutek, da je istočasno strasten znotraj in radikalen navzven – Medeja gleda sebe od zunaj in se cinično smeji igralkinim naporom ... Natašina vloga je hkrati koncept in funkcija, ki se zaveda estetskega okvira same predstave, je pa tudi srce in strast, ki se brez oklepa in orožja nagiba k ljudem – bodisi nazaj v prazgodovinsko obdobje (ko prestopi krvavo zaveso na odru) bodisi naprej v sedanjost publike, ki jo gleda ...«

Utemeljitev: Najboljša predstava – "Medeja"

»Oliver Frljić in ansambel mariborske Drame Evripidovo Medejo postavita pred publiko skozi sodobno in brutalno gledališko interpretacijo, ki povzroča mravljince. Predstava je visokokakovosten izdelek sodobne gledališke pisave, kjer se političnost izjav prikazuje predvsem skozi vizualno-senzorično sobivanje gledaliških elementov. Celoten ples ritmiziranega govora in koreografiranih teles, zvočnih in ostalih vizualnih segmentov se kljub hitrim rezom in estetskim ter igralskim podajam prelevi v koherentno uprizoritev, ki gledalca z lahkoto zapelje, vznemiri in približa Medeji – tistemu drugemu spolu – ženski, ki je, kljub temu da pod belo obleko nosi hlače, še vedno ne razumemo in v nas še vedno sproža nelagodje ...«

Nagrado sta iz rok direktorja gledališča Gavella Borisa Svrtama skupaj prevzela Frljić in intendant SNG Maribor Danilo Rošker.

Mariborska igralka je med prevzemom nagrade povedala, da ji predstavlja čast in privilegij, ker se zaveda konkurence, ki je bila na festivalu, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Najboljšo režijo letošnje prireditve je podpisal Dora Ruždjak Podolski za predstavo Črna mati zemlja, ki jo je odigralo zagrebško gledališče mladih (ZeKaeM). Za najboljšega igralca pa je bil izbran Siniša Popović, član hrvaškega narodnega gledališča (HNK) iz Zagreba, ki je posodobil Nikolo v predstavi Ljudje iz voska, ki jo je po besedilu Mata Matišića režiral Janusz Kica, piše na spletni strani gledališča Gavella.

O festivalu

32. festival »Gavelline večeri« je potekal od 11. do 21. oktobra v gledališču GDK Gavella v Zagrebu. Festival je nastal že leta 1973 in trajal do 1991, ko je ugasnil zaradi vojnih razmer. Leta 2005 so ga revitalizirali in tako smo letos priča že trinajsti izvedbi festivala zapovrstjo.

V letošnjem tekmovalnem programu po izboru Borisa Svrtana, Sonje Kovačić in Hrvoja Klobučarja, ravnatelja, producentke in igralca GDK Gavella, je bilo 11 predstav, od katerih se jih je 10 potegovalo za nagrade, ena pa je bila ob zaključku festivala izvedena izven konkurence. Festival je v enajstih večerih omogočil ogled in primerjavo gledaliških uspešnic iz Zagreba, Šibenika, Reke, Splita, Virovitice, Beograda in Maribora. Po vsaki predstavi so bili v atriju gledališča pogovori z občinstvom, ki so jih vodili dramaturginja Mira Muhoberac in igralci gledališča Gavella.

Festival je v soboto zvečer po podelitvi nagrad zaključilo gledališče iz Virovitice s predstavo 2:14 H v režiji Roberta Raponje.

Povezave: Gavelline večeri


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborska-medeja-najboljsa-predstava-na-gavellinih-vecerih