Papirnati svet

Avtor: Tea Kovše, SiGledal

V Velenju so v torek 20.4.2010 in sredo 21.4. 2010 gostili lutkovno delavnico pod imenom Lutke in ustvarjalnost, ki sta jo izvajala Sharon Gelber, s svojo terapevtsko tehniko Brain Gym, in lutkar Gary Friedman. Udeležba je bila brezplačna, saj jo je organiziral IPAK ob svoji desetletni obletnici delovanja.


Sharon Gelber, Gary Friedman / foto Tea Kovše

Dva dni je bila v Velenju na razpolago lutkovna delavnica vsem ustvarjalcem in tistim, ki jih lutkovna umetnost ter ustvarjalnost privlačita. Vodila sta jo Sharon Gelber (terapevtka in specialistka za Brain Gym ) in Gary Friedman (lutkar, ki je v svojem ustvarjalnem obdobju sodeloval tudi s Jim Hensonom). Na turneji po Evropi sta se ustavila v mestecu Velenje, kjer sta vodila eno od tematskih delavnic, ki jih izvajata.

Za Slovenijo sta izbrala »papirnato« temo (izvajata tudi delavnice, ki temeljijo samo na objektih ali samo na rokah, s katerimi ustvarjajo in oživljajo lutke), saj smo lutke izdelovali iz kosov papirja. Pomembno je bilo le, da ima lutka glavo in roko, ostalo je bilo prepuščeno domišljiji.

Za začetek smo prebudili možgane z razgibavanjem telesa in meditacijo s Sharon Gelber. Po tem smo dobili v roke papir in ga oblikovali ter animirali. Razdeljeni po skupinah smo zaigrali prizore na določeno temo (rojstvo, smrt, senzualnost,…).


prizor na temo Rojstva

Prizor na temo Rojstva / foto Tea Kovše

Omejitev ni bilo. Edino pravilo je bilo uporabljati domišljijo, si upati raziskovati material in zmožnosti animacije papirja. Dobili pa smo tudi mnenja in kritike iz strani Sharon in Garya ter tudi ostalih udeležencev delavnice.

Seveda pa so bile te štiri ure prekratke, da bi se lahko naučili osnov animacije, njene zakonitosti, niti ni bil to namen. Trudila sta se, da nam zbudita možgane in spodbudita uporabljati domišljijo, saj je le ta zelo pomembna v lutkovnem ustvarjanju. Na koncu je za nami ostal le kup papirja, ki ne izgleda ne živo, ne zanimivo. S kančkom domišljije pa lahko ta kup postane svet malih hroščev, ki iščejo svojo mamo ali karkoli drugega.


kup papirja

Kup papirja / foto Tea Kovše

Uspelo mi je dobiti tudi tri vtise udeleženk po končani lutkovni delavnici:

»Delavnica je ponudila nepričakovano. Nauči te izražati sebe skozi komunikacijo z lutkami, ki jih iz preprostega materiala – papirja, ustvari lastna domišljija.«       

(Teja Plešnik, Vinska gora)


»Bilo mi je zelo všeč, saj je bila terapija zelo sproščujoča. Odnesel te v drugi svet, kar dandanes zelo dobro, saj smo veliko preveč obremenjeni. Zanimivo je bilo delo z lutkami, saj so posebne in preproste.«

(Ana Marija Zupanc, Velenje)


»To je bila posebna izkušnja! Začetek je bil sproščujoč, konec pa VAUUU…! Neverjetno kako lahko izživiš svojo kreativnost ob čisto preprosti stvari, ki se ji reče papir! To je bila zame res posebna izkušnja in hkrati sem se naučila, kako malo potrebujemo, da pokažemo svojo kreativnost!«

(Damjana Pliberšek, Velenje)

(Tea Kovše, SiGledal)

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/papirnati-svet