Nagrade festivala Zlata paličica

Avtor: LGL

S predstavo 20.000 milj pod morjem Anton Podbevšek Teatra iz Novega mesta in podelitvijo nagrad najboljšim predstavam se je včeraj zaključil 17. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica, ki je od 1. oktobra potekal v Lutkovnem gledališču Ljubljana in Cankarjevem domu.


Foto: Arhiv LGL

Otroška in mladinska žirija sta si v 7 dneh ogledali  20 dramskih, plesnih in lutkovnih predstav.

Najboljša predstava letošnjega festivala Zlata paličica po izboru otroške žirije je predstava režiserke Ivane Djilas Medved in mali v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubjana.

Otroška žirija je v obrazložitvi zapisala: Medved in mali je izvirna predstava, pri kateri so kreativno uporabljeni pripomočki na odru. Scena je barvita in vsebuje veliko mehkih materialov, na primer plišaste živalce in oblake. Lahko bi jo opisali kot pop-up knjigo. Z lučjo in glasbo je predstava ustvarila čarobno vzdušje in prisrčnim lutkam dala osebnost. Te izvirne in domišljijske živali so bile po naročilu izdelane v Londonu. Igralci, ki so bili na odru vidni in so lutkam dali življenje, so že tako zabavno predstavo, še popestrili.

Najboljša mladinska predstava festivala Zlata Paličica 2017 je predstava režiserke Anje Suša Nekoč, ko nas ni bilo več v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Najstniška žirija je v obrazložitvi zapisala: Predstava Nekoč, ko nas ni bilo več nam predstavlja otroški pogled na ločitev staršev in občutke skozi katere otrok »prepotuje«. Igralci so like otrok odigrali zelo realistično, kar zaradi njihovega drugačnega dojemanja sveta ni preprosta naloga. Vzdušje igre je zelo pisano in scena je zelo preprosta, a kljub temu gledalca prevzamejo različna čustva, od veselja do žalosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrade-festivala-zlata-palicica